Monodrama "K'o kamen" 20. maja u Vlasenici

15.05.2024. 09:15
0
IZVOR: katera.news

Predstava "Ko kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" biće odigrana 20. maja u Vlasenici u organizaciji vlaseničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“.

Predstavu, koja je premijerno igrana na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske 14. oktobra 2023. godine, izvodi glumica ovog pozorišta Ljiljane Čekić, u produkciji banjalučke "Prosvjete".

Ova dokumentarna monodrama, rađena prema tekstu profesora srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi „28. juni“ u Istočnom Sarajevu Dragane Mandrape, autentična je priča o dvije žene majci i kćerki, njihovim životima i stradanjima, ali i o snazi koju su imale i u trenucima najvećih iskušenja i stradanja.

"Ko kamen" je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. godine, kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.

Pisana u ispovjednoj formi, predstava slika različite ličnosti, majku i kćerku Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama.

Hrabro, kako to samo Hercegovke umiju, njih dvije su koračale životom vjerujući u sebe, ali i u snagu Božije volje, koja ih nikada nije ostavljala same. Ni kada je lutanje šumom završavano u kućnoj pećini čovjeka koji je imao hrabrosti da rizikuje vlastiti život spasavajući nejač prognanog naroda ili kada otadžbina podiže krstače prekrivene mahovinom na mjestu gdje će "iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje".

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa glumica Ljiljana Čekić i autor Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su nastradale u genocidu nad Srbima izvršenom tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu koja odslikava snagu života "koji vazda nađe svoj put", kao i karakter žena snažnih "ko kamen".

Predstava će biti odigrana od 13.00 časova u holu Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić", a ulaz je besplatan.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Monodrama "Ko kamen" 9. avgusta u Mrkonjić Gradu Monodrama "Ko kamen" 9. avgusta u Mrkonjić Gradu
„K'o kamen“ pred vlaseničkom publikom „K'o kamen“ pred vlaseničkom publikom
U Mostaru izvedena monodrama o stradanju Srba Sarajeva i Hercegovine U Mostaru izvedena monodrama o stradanju Srba Sarajeva i Hercegovine
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 42m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 37m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 42m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 31m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 40m
    3