Мошти Светог Василија остају до сутра у Саборном храму у Никшићу

21.12.2019. 18:09
0
ИЗВОР: Срна

Мошти Светога Василија Острошког Чудотворца, којима се до сада поклонило више од 20.000 вјерника, остаће до сутра у Саборном храму у Никшићу.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка су навели да се до сада светитељу, чије су мошти налазе у Саборном храму у Никшићу, поклонило више од 20.000 људи, а да се колоне вјерника и даље сливају према никшићкој светињи.

Вјерници, који данас нису успјели да се поклоне моштима острошког чудотворца, моћи ће да то учине вечерас током свечаног бденија, које почиње у 18.00 часова, и сутра до завршетка Свете архијерејске литургије.

Литургија почиње ујутро у 9.00 часова, а служиће епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и диоклијски Методије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је вјерницима који нису могли да уђу у храм да ће мошти светитеља остати у Саборном храму све док на поклоњење буде чека и један вјерник.

- Саопштено нам је да је огроман број вјерника блокиран на граничним прелазима Илино брдо и Враћеновићи, који долазе из епархије Захумско-херцеговачке, гдје је столовао Свети Василије, као и Ранче код Пљеваља, и не желе да се врате, већ су упркос полицијској забрани, упорни да уђу у Црну Гору и поклоне се светитељу, због чега ће мошти остати у храму ако треба до вечерњих часова - рекао је митрополит.

Према његовим ријечима, ово је први пут да се не дозвољава, што није добро, јер се мржњом и диобама не може стварати будућност Црне Горе.

- Поздрављамо и полицију која је морала због наредбе да их заустави, јер они нису криви - рекао је митрополит.

Он је поздравио и присутне грађане римокатоличке и исламске вјероисповијести који су дошли на поклоњење, те подсјетио да Свети Василије не прави разлике међу вјерама, већ свима дарује оно што траже чистог срца и разума.

Митрополит Амфилохије замолио је власт у Никшићу и Владу Црне Горе да им дозволе обнову некадашње цркве Светог Димитрија у Попима у Никшићу, гдје је био Свети Василије, а најавио је и да ће упутити писмени захтјев.

- Сада јавно молимо с обзиром на то да нам се спочитава да градимо без дозвола. Не тражимо паре, само дозволу да обновимо светињу разорену од безбожника свога времена - навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сутра ће у манастиру Острог у 8.00 часова служити Божију службу.

У Никшићу је данас одржан велики црквено-народни сабор поводом најаве усвајања Приједлога закона о слободи вјероисповијести који су у прогласу са овох скупа назвали законом против православља у Црној Гори.

Скупштина Црне Горе, на чијем је дневну реду наведени приједлог закона, заказана је за 24. децембар.

Коментари 0
Повезане вијести
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Јак земљотрес погодио Херцеговину, осјетио се и у Источном Сарајеву Јак земљотрес погодио Херцеговину, осјетио се и у Источном Сарајеву
Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    12h 14m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    9h 43m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    9h 1m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    3h 57m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    8h 25m
    0