Mošti Svetog Vasilija ostaju do sutra u Sabornom hramu u Nikšiću

21.12.2019. 18:09
0
IZVOR: Srna

Mošti Svetoga Vasilija Ostroškog Čudotvorca, kojima se do sada poklonilo više od 20.000 vjernika, ostaće do sutra u Sabornom hramu u Nikšiću.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka su naveli da se do sada svetitelju, čije su mošti nalaze u Sabornom hramu u Nikšiću, poklonilo više od 20.000 ljudi, a da se kolone vjernika i dalje slivaju prema nikšićkoj svetinji.

Vjernici, koji danas nisu uspjeli da se poklone moštima ostroškog čudotvorca, moći će da to učine večeras tokom svečanog bdenija, koje počinje u 18.00 časova, i sutra do završetka Svete arhijerejske liturgije.

Liturgija počinje ujutro u 9.00 časova, a služiće episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i dioklijski Metodije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je vjernicima koji nisu mogli da uđu u hram da će mošti svetitelja ostati u Sabornom hramu sve dok na poklonjenje bude čeka i jedan vjernik.

- Saopšteno nam je da je ogroman broj vjernika blokiran na graničnim prelazima Ilino brdo i Vraćenovići, koji dolaze iz eparhije Zahumsko-hercegovačke, gdje je stolovao Sveti Vasilije, kao i Ranče kod Pljevalja, i ne žele da se vrate, već su uprkos policijskoj zabrani, uporni da uđu u Crnu Goru i poklone se svetitelju, zbog čega će mošti ostati u hramu ako treba do večernjih časova - rekao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put da se ne dozvoljava, što nije dobro, jer se mržnjom i diobama ne može stvarati budućnost Crne Gore.

- Pozdravljamo i policiju koja je morala zbog naredbe da ih zaustavi, jer oni nisu krivi - rekao je mitropolit.

On je pozdravio i prisutne građane rimokatoličke i islamske vjeroispovijesti koji su došli na poklonjenje, te podsjetio da Sveti Vasilije ne pravi razlike među vjerama, već svima daruje ono što traže čistog srca i razuma.

Mitropolit Amfilohije zamolio je vlast u Nikšiću i Vladu Crne Gore da im dozvole obnovu nekadašnje crkve Svetog Dimitrija u Popima u Nikšiću, gdje je bio Sveti Vasilije, a najavio je i da će uputiti pismeni zahtjev.

- Sada javno molimo s obzirom na to da nam se spočitava da gradimo bez dozvola. Ne tražimo pare, samo dozvolu da obnovimo svetinju razorenu od bezbožnika svoga vremena - naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sutra će u manastiru Ostrog u 8.00 časova služiti Božiju službu.

U Nikšiću je danas održan veliki crkveno-narodni sabor povodom najave usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su u proglasu sa ovoh skupa nazvali zakonom protiv pravoslavlja u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore, na čijem je dnevnu redu navedeni prijedlog zakona, zakazana je za 24. decembar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hram u Čelopeku dobio mošti Ognjene Marije i Svetog Sisoja Hram u Čelopeku dobio mošti Ognjene Marije i Svetog Sisoja
Pjesma o Svetom Vasiliju Ostroškom (VIDEO) Pjesma o Svetom Vasiliju Ostroškom (VIDEO)
S drugog kraja svijeta stigli u rodno selo Svetog Vasilija S drugog kraja svijeta stigli u rodno selo Svetog Vasilija
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  10h 26m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  2h 1m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  6h 23m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  8h 31m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  8h 48m
  0