Мртве рибе плутају по мору

22.10.2024. 18:03
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Директорат за рибарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе упозорио је локално становништво и туристе да ни случајно не једу керње.

- Пронађене рибе имају видљива оштећења на очима, кожи и другим дијеловима тијела. Већи број јединки је уочен како плута на површини воде. Претпоставља се да је ријеч о ВЕР-у, вирусној инфекцији узрокованој Бетанодавирусом, која је у више наврата забиљежена и у другим медитеранским земљама током овог периода године - саопштили су из Директората, па додали:

- Симптоми који се уочавају код обољелих јединки у складу су са описима ове инфекције у научној литератури, а вирус се појављује при већим температурама мора.

Дојаву су добили од Института за биологију мора, а Институт је добио обољели примјерак бијеле керње (Epinephelus aeneus) са подручја Херцег Новог.

Како су додали, коначна анализа обољелог примјерка биће достављена у новембру, како би се извршила ПЦР анализа и дефинитивно утврдило присуство поменутог вируса.

- Апелујемо на грађане да избјегавају конзумацију обољелих риба, док рибаре позивамо да, уколико у улову примијете сличне примјерке, исте доставе Институту за биологију мора ради даљих анализа. Директорат за рибарство је о овој појави обавијестило Управу за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове како би имали координисан и ефикасан одговор у у случају евентуалних нових налаза обољелих риба - закључују они.

Коментари 0
Повезане вијести
У Јадранском мору све више риба које гризу У Јадранском мору све више риба које гризу
У тегли са медом нађен килограм дроге У тегли са медом нађен килограм дроге
Расте број риба отровница у Јадрану Расте број риба отровница у Јадрану
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 14m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 32m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 55m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 26m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 48m
    0