Mrtve ribe plutaju po moru

22.10.2024. 18:03
0
IZVOR: glassrpske.com

Direktorat za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore upozorio je lokalno stanovništvo i turiste da ni slučajno ne jedu kernje.

- Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim dijelovima tijela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode. Pretpostavlja se da je riječ o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabilježena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine - saopštili su iz Direktorata, pa dodali:

- Simptomi koji se uočavaju kod oboljelih jedinki u skladu su sa opisima ove infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora.

Dojavu su dobili od Instituta za biologiju mora, a Institut je dobio oboljeli primjerak bijele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog.

Kako su dodali, konačna analiza oboljelog primjerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

- Apelujemo na građane da izbjegavaju konzumaciju oboljelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primijete slične primjerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza. Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavijestilo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju eventualnih novih nalaza oboljelih riba - zaključuju oni.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Jadranskom moru sve više riba koje grizu U Jadranskom moru sve više riba koje grizu
U tegli sa medom nađen kilogram droge U tegli sa medom nađen kilogram droge
Raste broj riba otrovnica u Jadranu Raste broj riba otrovnica u Jadranu
Najčitanije
  • Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju
    22h 8m
    8
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    17h 26m
    0
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    15h 49m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    16h 20m
    0
  • SIPA uhapsila pet osoba
    20h 42m
    0