"Мрвицама" потребно много љубави и подршке

17.11.2023. 21:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Едукација, радионице и терапије за "мрвице" су јако значајне. Кроз игру и рад дјеца треба да усвоје социјалне вјештине, развију осјећаје и стичу пријатељства, али потребно им је много љубави и подршке, казала је Амела Филиповић, предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице", поводом 17. новембра, Међународног дана посвећеног малим дивовима.

Како је рекла, различити су проблеми са којима се сусрећу пријевремено рођена дјеца.

-Неки имају проблем са заостатком у развоју, касније проговоре, проходају... Кад су тако мали често се дешава да након што тек изађу из болнице морамо да се вратимо због неких инфекција, упала, јер је њихов организам тако крхак да га свака бактерија лако напада - рекла је Филиповићева и додала да немају тачан податак колико се дјеце годишње роди пријевремено.

-Можемо рећи да, ако данас имамо 20 рођених беба, бар једна је рођена прије времена - рекла је Филиповићева и додала да се у ту групу убрајају сва дјеца рођена прије 37. седмице трудноће.

Појаснила је да је медицинска њега јако битна за преживљавање и квалитетан живот пријевремено рођене дјеце, те је главни циљ Удружења, које броји 300 чланова, унапређење боравка "мрвица" на клиничким центрима, њиховог лијечења, а касније и опоравка и напуштања болнице.

Међународни дан пријевремено рођене дјеце у петак је обиљежен широм Српске, а Филиповићева је навела да ће у Бањалуци, Градишци и Источном Сарајеву бити пуштени љубичасти балони.

-Љубичастом бојом у петак увече ће бити освијетљене зграда Градске управе Бањалука, зграда Дјечијег вртића 'Патријарх Павле' и фонтана на језеру у Источном Новом Сарајеву, у Палама Дјечији центар 'Буба Мара', а у Градишци Арена“ - навела је раније Филиповићева.

Појаснила је да, иако су ранијих година кампању "Љубичасти новембар" одржавали у овом мјесецу, ове године је Управни одбор Удружења одлучио да кампању помјери за децембар и, како каже, тако обиљеже крај године.

-Тако ће донаторско вече бити одржано 17. децембра у Дому омладине у Бањалуци, а хуманитарне активности трајаће током цијелог децембра - рекла је Филиповићева и појаснила да је циљ да се позову сви приватни и пословни донатори, који би помогли у прикупљању новчаних средстава.

-Надамо се да ћемо прикупити довољно средстава да купимо апарате који су нам неопходни. Најважнији од њих је видео-ларингоскоп намијењен за интубацију новорођенчади мале килаже, као и апарати за лакше проналажење вена код беба, али и неколико других које ћемо донирати осталим клиничким центрима којима је неопходно - додала је Филиповићева.

Истиче да је јако значајно за мале дивове што однедавно у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС постоји банка хуманог млијека.

Коментари 0
Повезане вијести
Пуштањем љубичастих балона биће обиљежен дан посвећен малим дивовима у Источном Сарајеву Пуштањем љубичастих балона биће обиљежен дан посвећен малим дивовима у Источном Сарајеву
Од мрвица до хероина (ФОТО) Од мрвица до хероина (ФОТО)
“Мрвичастом кутку” потребна хумана срца “Мрвичастом кутку” потребна хумана срца
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 29m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 24m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 12m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 18m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 46m
    0