Мтел лидер у исплати дивиденде

25.05.2023. 21:12
0
ИЗВОР: katera.news

“Телеком Српске” је једино телекомуникационо предузеће у Европи и једино предузеће у читавом региону које од 2007. године исплаћује читаву нето добит у облику новчане дивиденде. Овај начин исплате не само да је јединствен и необичан за телекомуникације него и све друге дјелатности.

Поређења ради, посљедњих 12 мјесеци рацио исплате дивиденде у “Телекому Аустрија” је 29 одсто, “БХ Телеком” је исплатио 55 одсто зараде по акцији, а укупан просјек за браншу износи испод 40 одсто.

Са друге стране, “Мтел” скоро двије деценије исплаћује дивиденду на нивоу 100 одсто.

Од када је већински власник “Телекома Српске” постао “Телеком Србија” исплаћено је по основу дивиденде 1,2 милијарде КМ, што га чини апсолутним лидером на нашим просторима. Зато се и акције “Мтела” сматрају најсигурнијим улагањем на тржишту.

Од 2019. године, када почиње озбиљан инвестициони циклус повећавају се и просјечне годишње инвестиције које износе рекордних 165 милиона КМ.

- Сходно поменутом, а у жељи да пословање ускладимо са свјетском праксом, а акционарима омогућимо даљи раст њихових улагања, управни одбор “Телекома Српске” донио је одлуку да се дио добити за 2022. годину пребаци у нераспоређену добит и на тај начин повећају капацитети за даље инвестиције и раст акција и вриједности компаније. Због тога смо тренутно исплатили полугодишњу дивиденду за првих 6 мјесеци – рекли су из мтела.

Овакав потез може имати само позитиван ефекат на пословање, а евентуалне реакције на берзи могу бити краткотрајне, након чега ће цијена акција наставити да расте.

“Мтел” је као и 2022. године и у првом кварталу ове године пословао са великом добити и забиљежио раст корисника.

- Стога смо се фокусирали на потезе који ће омогућити додатно јачање компаније, због чега је и одлучено да нераспоређену добит преусмјеримо у даље инвестиције и раст – истакли су.

Да су потези управе “Мтела” усмјерени ка додатном развоју и расту вриједности компаније, осим досадашњих успјеха, потврђује и струка. Став економиста је да је одлука “Мтела” мудра и да даје додатну сигурност акционарима да ће се очувати стабилност пословања с обзиром на то да ниједна свјетска компанија не исплаћује стопроцентну дивиденду, нарочито не током инвестиционог циклуса и да је то једина рационална и одговорна одлука.

Иначе, примјена нове праксе у исплати дивиденде ће још више повећати рентабилност пословања, а кроз трансформацију акција дивиденде у акције раста отвориле би се нове могућности за компанију и направила додатна вриједност.  

Коментари 0
Повезане вијести
Hisense телевизори за врхунске спортске догађаје Hisense телевизори за врхунске спортске догађаје
М:тел вам доноси безбрижну комуникацију и на вашем путовању М:тел вам доноси безбрижну комуникацију и на вашем путовању
Пред читаоцима нови број "м:агазина" Пред читаоцима нови број "м:агазина"
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  15h 29m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  5h 24m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  12h 53m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  10h 54m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  14h 6m
  0