Mtel lider u isplati dividende

25.05.2023. 21:12
0
IZVOR: katera.news

“Telekom Srpske” je jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i jedino preduzeće u čitavom regionu koje od 2007. godine isplaćuje čitavu neto dobit u obliku novčane dividende. Ovaj način isplate ne samo da je jedinstven i neobičan za telekomunikacije nego i sve druge djelatnosti.

Poređenja radi, posljednjih 12 mjeseci racio isplate dividende u “Telekomu Austrija” je 29 odsto, “BH Telekom” je isplatio 55 odsto zarade po akciji, a ukupan prosjek za branšu iznosi ispod 40 odsto.

Sa druge strane, “Mtel” skoro dvije decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 odsto.

Od kada je većinski vlasnik “Telekoma Srpske” postao “Telekom Srbija” isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini apsolutnim liderom na našim prostorima. Zato se i akcije “Mtela” smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu.

Od 2019. godine, kada počinje ozbiljan investicioni ciklus povećavaju se i prosječne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM.

- Shodno pomenutom, a u želji da poslovanje uskladimo sa svjetskom praksom, a akcionarima omogućimo dalji rast njihovih ulaganja, upravni odbor “Telekoma Srpske” donio je odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije. Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih 6 mjeseci – rekli su iz mtela.

Ovakav potez može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.

“Mtel” je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika.

- Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast – istakli su.

Da su potezi uprave “Mtela” usmjereni ka dodatnom razvoju i rastu vrijednosti kompanije, osim dosadašnjih uspjeha, potvrđuje i struka. Stav ekonomista je da je odluka “Mtela” mudra i da daje dodatnu sigurnost akcionarima da će se očuvati stabilnost poslovanja s obzirom na to da nijedna svjetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka.

Inače, primjena nove prakse u isplati dividende će još više povećati rentabilnost poslovanja, a kroz transformaciju akcija dividende u akcije rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrijednost.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima Vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima
Pravo mjesto za izbor vašeg novog telefona - Besplatna dostava do vaših vrata Pravo mjesto za izbor vašeg novog telefona - Besplatna dostava do vaših vrata
Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno takmičenje Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno takmičenje
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  18h 32m
  13
 • Punjene tikvice
  18h 5m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  18h 25m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  16h 46m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  9h 13m
  12