Муке због срушеног ИЗИС-а: Хакери изазвали проблеме и с боловањима

06.01.2024. 10:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Проблеми у функционисању Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), којег су напали хакери, и у петак су изазвали гужве у амбулантама широм Српске, а љекари се сусрећу и са потешкоћама у ситуацијама када пацијентима требају продужити боловање.

Косана Станетић, начелница Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука, каже да је ситуација иста од почетка, с тим што су од Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) добили документе које могу одштампати, као што су упутнице и рецепти, а које могу ручно попуњавати.

- Што се тиче основних проблема, ту ништа не може да се уради док се не успостави поновно функционисање програма. Наш највећи проблем је немогућност приступа подацима, јер ми више од 10 година радимо у електронском здравственом картону и у њега биљежимо све податке о пацијентима, укључујући и терапије, алергије, отварање боловања - навела је Станетићева за "Независне новине".

Говорећи о проблемима који се односе на вођење боловања, Станетићева прецизира да се то поготово односи на она боловања која трају краће од 30 дана, јер у папирној форми немају никакве евиденције о датуму отварања боловања.

- Није нама проблем ако је неко јуче отворио боловање, пошто сада водимо ручни протокол па можемо наћи оно што смо записали. Али, ако је некоме отворено боловање у децембру и он би можда требао да иде на комисију, морамо знати први дан отварања боловања, да ли пацијент треба да иде на комисију или не треба и да ли уопште има могућност да иде на комисију или не с обзиром на правилник за вођење боловања - појаснила је Станетићева.

У таквим ситуацијама, нагласила је она, радници иду код послодавца по обавјештење о боловању које су раније добили од љекара, а како би се потврдио тачан датум када је боловање отворено.

Бојана Палексић Докић, начелница Службе породичне медицине Дома здравља Бијељина, каже да, с обзиром на то да ИЗИС не функционише, све се ради ручно, па је процес рада веома успорен.

- Има и гужви. И пацијенти и ми смо навикли да је то неколико кликова, али то сада прилично траје. Имали смо праксу да су пацијенти од куће могли да позову за терапију и да иду директно у апотеку. Сада они сви морају да дођу, да донесу претходни налаз и да видимо која је то терапија - рекла је за "Независне новине" Палексић Докићева те додала да је гужва, свакако, и због празника, а додатно ју је проузроковао новонастали проблем који се односи на ИЗИС.

У Правној служби Болнице Градишка речено нам је да поступају према упутствима ФЗО РС, те да функционишу без већих потешкоћа.

Из Универзитетске болнице Фоча тврде да се процес рада у овој здравственој установи одвија несметано, без обзира на нефункционалност ИЗИС-а.

 - Наше особље нема значајнијих потешкоћа у раду осим ако под потешкоћом сматрамо нека олакшања која је ИЗИС донио, а која сада због његове нефункционалности не можемо користити - кажу из Универзитетске болнице Фоча, а и у Болници Требиње тврде да се и код њих процес рада одвија несметано.

У Болници Зворник су рекли да се, с обзиром на то да је тренутно онемогућен приступ електронском здравственом картону, најчешће потешкоће односе на непотпуне податке о пацијентима и непостојање података о епизодама ранијих лијечења.

Из ФЗО РС су рекли да је једна од порука са видео-састанка Дирекције ФЗО РС са свим филијалама Фонда, одржаног у петак, да осигураници не смију доћи у ситуацију да не добију потребну здравствену услугу, јер није стао здравствени систем, већ је тренутно онемогућен рад у ИЗИС-у, односно размјена информација у систему.

- Према ријечима запослених у филијалама Фонда широм Српске, изузев нешто већих гужви и споријег рада нема већих проблема у пружању грађанима здравствене заштите - навели су у петак из ФЗО РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Здравствене установе поново у систему ИЗИС-а Здравствене установе поново у систему ИЗИС-а
Повећан број здравствених установа које раде у ИЗИС-у Повећан број здравствених установа које раде у ИЗИС-у
Познато у којим здравственим установама је прорадио ИЗИС Познато у којим здравственим установама је прорадио ИЗИС
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 21m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 19m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 0m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 39m
    0