МУП РС: Четири лица ухапшена због дјечије порнографије

01.07.2020. 10:07
0
ИЗВОР: СРНА

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у оквиру акције кодног назива "Систем" идентификовали су и лишили слободе слободе четири лица која се сумњиче да су починила кривично дјело искориштавање дјеце за порнографију.

Слободе су лишени лица чији су иницијали В.И и С.Ћ. из Бањалуке, Г.Б. из Добоја и Ж.О. из Власенице и против њих ће бити поднесени извјештаји о почињеним кривичним дјелима искориштавање дјеце за порнографију.

Приликом претреса лица и стамбених просторија које користе осумњичена лица на подручју Бањалуке, Добоја и Власенице, полицијски службеници су пронашли и одузели предмете који су кориштени за извршење предметних кривичних дјела, а ријеч је о мобилним телефонима, рачунарима, уређајима за складиштење дигиталних података и слично, материјалима са садржајем дјечије порнографије коју су осумњичени складиштили на уређајима за похрану података, наводи се у саопштењу из МУП-а.

Такође, приликом претресања пронађена је и одузета одређена количина оружја и муниције.

У саопштењу из МУП-а наводи се да су полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе кирминалистичке полиције МУП-а Српске акцију "Систем" започели с циљем идентификовања, доказивања и процесуирања починилаца кривичних дјела из области сексуалне експоатације дјеце.

Одјељење за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске апелује на грађане да не објављују јавно и не дијеле путем и-мејлова, апликација за комуникацију путем интернета и слично, фотографије на којима се налазе дјеца без одјеће, јер на тај начин може да дође до злоупотребе таквих фотографија од других лица.

Полицијски службеници ће и у наредном периоду спроводити планске активности на откривању и доказивању кривичних дјела сексуалне експоатације дјеце, наглашава се у саопштењу.

"Срна" незванично сазнаје да су ухапшени Владимир Илић, Стефан Ћуковић, Горјан Божић и Желимир Обреновић.

Старосна структура жртава је од једне до 16 година, а осумњичених лица од 25 до 66 година. Ухапшена лица су, према сазнањима Срне, свјесно приступала
сајтовима која садрже дјечију порнографију, користећи специјализоване софтвере за дијељење фајлова на интернету и примјеном посебних врста мрежа, како би сакрили свој идентитет.

Сами називи прегледаваних, увезених, извозених и прибављених фајлова на енглеском језику описују сексуалне активности дјеце предтинејџерске доби и одређеног узраста.

Коментари 0
Повезане вијести
МУП Српске трага за Фатоном Хајризијем, упутили апел грађанима МУП Српске трага за Фатоном Хајризијем, упутили апел грађанима
У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела
На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  17h 17m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 50m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  17h 10m
  0
 • Пад система и у БиХ
  15h 31m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  7h 58m
  12