Музичко-филмско вече на отварању другог дијела „Првог кадра“

14.11.2019. 20:47
0
ИЗВОР: Srna

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је, након тродневног програма у Зворнику, музичко-филмским програмом отворен други дио 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар".

Учеснике, госте и посјетиоце свечане церемоније отварања Фестивала у Источном Сарајеву у име Владе и Министарства просвјете и културе Републике Српске поздравила је виши стручни сарадник у Министарству Добринка Максимовић, која је истакла да отварајући ову манифестацију "отвара врата најзначајнијег филмског фестивала у Републици Српској".

Она је подсјетила да је Република Српска усвојила Стратегију развоја културе с циљем да прокламовани принцип децентрализације представља добру основу за развој културе на цијелом подручју Српске.

-Подижући културну свијест грађана Српске и власти на нивоу јединица локалне самоуправе, овај и овакви пројекти отвориће нове могућности и за друга културна дешавања у градовима и општинама у Републици Српској, поготово у оним срединама у којима се културни живот одвија периодично- истакла је Максимовићева.

Према њеној оцјени, Продукција "Први кадар" сврстала се међу веома значајне субјекте који реализују квалитетне и веома садржајне програме у домену културно-умјетничке едукације, што је веома значајна чињеница у контексту разматрања будућих културних стратегија везаних за равномјеран и уједначен развој и унапређење културе у Републици Српској.

-Са развојем Фестивала, развија се и овај град и његова филмска публика, што је изузетно битно за цјелокупан развој кинематографије у Српској. И сам мото овогодишњег 'Првог кадра' - 'Да не види зло', инспирисан је дијелом народном пословицом, а другим дијелом тематским оквирима филмских остварења са задатком да кроз филм, као медијум и умјетност, промовише позитивне вриједности и врлине као и позитиван став према свијету око нас- закључила је Максимовићева.

Ријечи добродошлице учесницима "Првог кадра" упутио је и начелник општине Илиџа Маринко Божовић, који је пожелио да ова јединствена умјетничка манифестација траје још дуго на понос Источног Сарајева.

Слика

Он је потврдио подршку локалне заједнице на чијем је челу и будућим пројектима Продукције "Први кадар", уз жеље да Источно Сарајево ускоро добије и позориште са професионалном сценом и пратећом опремом.

Током церемоније отварања 13. "Првог кадра" у Источном Сарајеву вечерас је наступила плесна група "Ника" са Сокоца, након чега су приказани документарни филм "Огледало Америке", дјело аутора Артура Балдера које је номиновано за награду Оскар и кратки играни филм "Ас Траинс го бy", Александра Вујовића из Црне Горе.

Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма "Пијавице", редитеља Драгана Маринковића, у понедјељак 11. новембра, у 19.00 часова у Зворнику је свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар", а "Пијавице" ће бити приказане и на затварању Фестивала, 16. новембра у Источном Сарајеву, када ће бити уприличена свечана додјела награда.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржали су град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 34m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 30m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 15m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 14m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 26m
    0