Muzičko-filmsko veče na otvaranju drugog dijela „Prvog kadra“

14.11.2019. 20:47
0
IZVOR: Srna

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je, nakon trodnevnog programa u Zvorniku, muzičko-filmskim programom otvoren drugi dio 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

Učesnike, goste i posjetioce svečane ceremonije otvaranja Festivala u Istočnom Sarajevu u ime Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pozdravila je viši stručni saradnik u Ministarstvu Dobrinka Maksimović, koja je istakla da otvarajući ovu manifestaciju "otvara vrata najznačajnijeg filmskog festivala u Republici Srpskoj".

Ona je podsjetila da je Republika Srpska usvojila Strategiju razvoja kulture s ciljem da proklamovani princip decentralizacije predstavlja dobru osnovu za razvoj kulture na cijelom području Srpske.

-Podižući kulturnu svijest građana Srpske i vlasti na nivou jedinica lokalne samouprave, ovaj i ovakvi projekti otvoriće nove mogućnosti i za druga kulturna dešavanja u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, pogotovo u onim sredinama u kojima se kulturni život odvija periodično- istakla je Maksimovićeva.

Prema njenoj ocjeni, Produkcija "Prvi kadar" svrstala se među veoma značajne subjekte koji realizuju kvalitetne i veoma sadržajne programe u domenu kulturno-umjetničke edukacije, što je veoma značajna činjenica u kontekstu razmatranja budućih kulturnih strategija vezanih za ravnomjeran i ujednačen razvoj i unapređenje kulture u Republici Srpskoj.

-Sa razvojem Festivala, razvija se i ovaj grad i njegova filmska publika, što je izuzetno bitno za cjelokupan razvoj kinematografije u Srpskoj. I sam moto ovogodišnjeg 'Prvog kadra' - 'Da ne vidi zlo', inspirisan je dijelom narodnom poslovicom, a drugim dijelom tematskim okvirima filmskih ostvarenja sa zadatkom da kroz film, kao medijum i umjetnost, promoviše pozitivne vrijednosti i vrline kao i pozitivan stav prema svijetu oko nas- zaključila je Maksimovićeva.

Riječi dobrodošlice učesnicima "Prvog kadra" uputio je i načelnik opštine Ilidža Marinko Božović, koji je poželio da ova jedinstvena umjetnička manifestacija traje još dugo na ponos Istočnog Sarajeva.

Slika

On je potvrdio podršku lokalne zajednice na čijem je čelu i budućim projektima Produkcije "Prvi kadar", uz želje da Istočno Sarajevo uskoro dobije i pozorište sa profesionalnom scenom i pratećom opremom.

Tokom ceremonije otvaranja 13. "Prvog kadra" u Istočnom Sarajevu večeras je nastupila plesna grupa "Nika" sa Sokoca, nakon čega su prikazani dokumentarni film "Ogledalo Amerike", djelo autora Artura Baldera koje je nominovano za nagradu Oskar i kratki igrani film "As Trains go by", Aleksandra Vujovića iz Crne Gore.

Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma "Pijavice", reditelja Dragana Marinkovića, u ponedjeljak 11. novembra, u 19.00 časova u Zvorniku je svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", a "Pijavice" će biti prikazane i na zatvaranju Festivala, 16. novembra u Istočnom Sarajevu, kada će biti upriličena svečana dodjela nagrada.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržali su grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 53m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 7m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 57m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 22m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    17h 12m
    0