На акцији добровољног даривања крви у Источном Сарајеву и гости из Херцеговине (ФОТО)

05.10.2023. 11:07
0
ИЗВОР: katera.news

Редовна акција добровољног даривања крви одржава се данас у просторијама Градске управе Источно Сарајево до 14.00 часова.

Акцију организује Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Актив компаније „м:тел“. Организатори су одзивом задовољни, а осим грађана Источног Сарајева и запослених у „м:тел-у“ у овом граду, крв су даровали и радници „м:тел-а“ из Билеће, Требиња и Гацка.

Према ријечима Стојана Шљуке, предсједника Скупштине Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, на основу пријава, очекује се прикупљање између 60 и 70 доза драгоцјене течности.

- Увијек има неко ко не може да да крв, због високог притиска или конзумирања одређене таблете, али очекујемо да буде око седамдесетак доза – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Велибор Витомир, представник Синдиката регије Југ компаније „м:тел“, истакао је да циљ данашње акције помоћи у прикупљању драгоцјене течности, те се захвалио свима који су се одазвали овој акцији.

Како објашњава Витомир, у оквиру Удружења добровољних давалаца крви, основан је Актив „м:тел“ радника који ће дјеловати у Удружењу, те на тај начин помагати акције и подизати свијест о важности добровољног даривања крви.

Шеф Службе трансфузије крви Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић потврдила је да су смањене залихе крви у овој служби, те нагласила колико су све акције добровољног давалаштва крви значајне.

- Рок трајања крви је 35 дана, а док се заврши обрада некада је потребно и до пет, чак и седам дана, тако да би требало да имамо неку мању акцију сваке седмице – навела је на.

Она се захвалила Удружењу добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије на неизмјерној подржци при организацији сваке акције, истичићи да су они највећи и најбољи сарадници Службе трансфузије крви Болнице „Србија“.

- Удружењу се обраћамо сваки пут када су залихе смањене, али и када је пацијентима, упркос довољним резервама, потребна одређена компонента крви. Крв мора сваки пут да се тестира на крвну групу, скриниг антитијела и на трансфузио преносиве болести, као што су хепатитис Б и Ц, а за то је потребно одређено вријеме. Немојте чекати да крв неком затреба, јер сте онда закаснили – поручила је она.

Радомир Капор је на данашњу акцију стигао из Билеће, а признаје да је данас донирао крв 29. пут.

- Одазовем се на сваку акцију и са задовољством помогнем да се, можда, спаси нечији живот – рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
У дводневној акцији крв ће дати 56 припадника ПУ Источно Сарајево (ФОТО) У дводневној акцији крв ће дати 56 припадника ПУ Источно Сарајево (ФОТО)
Припадници ПУ Источно Сарајево у акцији добровољног даривања крви Припадници ПУ Источно Сарајево у акцији добровољног даривања крви
Соколац: Прикупљена 41 јединица драгоцјене течности Соколац: Прикупљена 41 јединица драгоцјене течности
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    22h 50m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    23h 8m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 44m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 39m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 41m
    0