Na akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnom Sarajevu i gosti iz Hercegovine (FOTO)

05.10.2023. 11:07
0
IZVOR: katera.news

Redovna akcija dobrovoljnog darivanja krvi održava se danas u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo do 14.00 časova.

Akciju organizuje Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Aktiv kompanije „m:tel“. Organizatori su odzivom zadovoljni, a osim građana Istočnog Sarajeva i zaposlenih u „m:tel-u“ u ovom gradu, krv su darovali i radnici „m:tel-a“ iz Bileće, Trebinja i Gacka.

Prema riječima Stojana Šljuke, predsjednika Skupštine Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, na osnovu prijava, očekuje se prikupljanje između 60 i 70 doza dragocjene tečnosti.

- Uvijek ima neko ko ne može da da krv, zbog visokog pritiska ili konzumiranja određene tablete, ali očekujemo da bude oko sedamdesetak doza – rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Velibor Vitomir, predstavnik Sindikata regije Jug kompanije „m:tel“, istakao je da cilj današnje akcije pomoći u prikupljanju dragocjene tečnosti, te se zahvalio svima koji su se odazvali ovoj akciji.

Kako objašnjava Vitomir, u okviru Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, osnovan je Aktiv „m:tel“ radnika koji će djelovati u Udruženju, te na taj način pomagati akcije i podizati svijest o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi.

Šef Službe transfuzije krvi Bolnice „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić potvrdila je da su smanjene zalihe krvi u ovoj službi, te naglasila koliko su sve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi značajne.

- Rok trajanja krvi je 35 dana, a dok se završi obrada nekada je potrebno i do pet, čak i sedam dana, tako da bi trebalo da imamo neku manju akciju svake sedmice – navela je na.

Ona se zahvalila Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije na neizmjernoj podržci pri organizaciji svake akcije, ističići da su oni najveći i najbolji saradnici Službe transfuzije krvi Bolnice „Srbija“.

- Udruženju se obraćamo svaki put kada su zalihe smanjene, ali i kada je pacijentima, uprkos dovoljnim rezervama, potrebna određena komponenta krvi. Krv mora svaki put da se testira na krvnu grupu, skrinig antitijela i na transfuzio prenosive bolesti, kao što su hepatitis B i C, a za to je potrebno određeno vrijeme. Nemojte čekati da krv nekom zatreba, jer ste onda zakasnili – poručila je ona.

Radomir Kapor je na današnju akciju stigao iz Bileće, a priznaje da je danas donirao krv 29. put.

- Odazovem se na svaku akciju i sa zadovoljstvom pomognem da se, možda, spasi nečiji život – rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
U dvodnevnoj akciji krv će dati 56 pripadnika PU Istočno Sarajevo (FOTO) U dvodnevnoj akciji krv će dati 56 pripadnika PU Istočno Sarajevo (FOTO)
Pripadnici PU Istočno Sarajevo u akciji dobrovoljnog darivanja krvi Pripadnici PU Istočno Sarajevo u akciji dobrovoljnog darivanja krvi
Sokolac: Prikupljena 41 jedinica dragocjene tečnosti Sokolac: Prikupljena 41 jedinica dragocjene tečnosti
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 20m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 29m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    23h 34m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 4m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 17m
    0