На Балкану ниче највећа НАТО база у Европи

23.06.2024. 19:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Румунска ваздухопловна база Михаи Когалницеану (МК), која је добила име по оближњем селу, а оно према либералном политичару из 19. вијекаа, сад ће се претворити у највећу базу НАТО-а у Европи. Биће већа и од Раммстеина у Њемачкој, пише "BBC".

Удаљена је само 20 километара од обале Црног мора, 300 километара од Одесе и 400 километара од Севастопоља на Криму.

Шест РАФ-ових Еурофигхтер Тyпхоона сједи на стази, док се у даљини диже облак прашине изнад градилишта друге писте. МК база ће ускоро, јавља британски јавни сервис, имати ескадрилу румунских Ф-16, недавно купљених од Норвешке, беспилотне летјелице МQ-9 Реапер и војни град кроз који ће се ротирати НАТО војска, ваздухопловство и поморско особље из 32 земље.

Поручник Чарли Таг и пилот РАФ-а, рекао је за "ББЦ" да је пуно већа присутност САД-а, њихове инфраструктуре, људи и опреме. Тврди да је руска војна операција на Украјину промијенила и подручје над којим лети.

- Током 2021. године, борбени пилоти НАТО-а летјели су далеко преко међународних вода у Црном мору. Сада се држе зоне од 12 наутичких миља изнад румунских и бугарских територијалних вода, како би избјегли неспоразуме и ескалирајуће ситуације с Русима" рекао је Таг, а пише "BBC".

Таг је открио и да показују Русима да су активни, јасном поруком летења с наоружаним млазњацима. Видио је, наводе Британци, дронове Схахед како иду у Одесу, помоћу извора топлоте гдје оружје удара и очитавања радара за праћење летјелица.

Иако летјелице НАТО-а избјегавају непотребне сусрете с Русијом, у протекле двије године догодила су се два инцидента изнад Црног мора. Остатак свакодневног живота у бази гдје се налази 1840 америчких војника је миран, пише "BBC", а преноси "Јутарњи".

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО убијао цивиле и користио радиоактивну муницију НАТО убијао цивиле и користио радиоактивну муницију
Злочин у Варварину Злочин у Варварину
Самопроглашено Косово постало придружени члан НАТО, једна чланица била против Самопроглашено Косово постало придружени члан НАТО, једна чланица била против
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 3m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 26m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 59m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 56m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 47m
    0