Na Balkanu niče najveća NATO baza u Evropi

23.06.2024. 19:30
0
IZVOR: nezavisne.com

Rumunska vazduhoplovna baza Mihai Kogalniceanu (MK), koja je dobila ime po obližnjem selu, a ono prema liberalnom političaru iz 19. vijekaa, sad će se pretvoriti u najveću bazu NATO-a u Evropi. Biće veća i od Rammsteina u Njemačkoj, piše "BBC".

Udaljena je samo 20 kilometara od obale Crnog mora, 300 kilometara od Odese i 400 kilometara od Sevastopolja na Krimu.

Šest RAF-ovih Eurofighter Typhoona sjedi na stazi, dok se u daljini diže oblak prašine iznad gradilišta druge piste. MK baza će uskoro, javlja britanski javni servis, imati eskadrilu rumunskih F-16, nedavno kupljenih od Norveške, bespilotne letjelice MQ-9 Reaper i vojni grad kroz koji će se rotirati NATO vojska, vazduhoplovstvo i pomorsko osoblje iz 32 zemlje.

Poručnik Čarli Tag i pilot RAF-a, rekao je za "BBC" da je puno veća prisutnost SAD-a, njihove infrastrukture, ljudi i opreme. Tvrdi da je ruska vojna operacija na Ukrajinu promijenila i područje nad kojim leti.

- Tokom 2021. godine, borbeni piloti NATO-a letjeli su daleko preko međunarodnih voda u Crnom moru. Sada se drže zone od 12 nautičkih milja iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda, kako bi izbjegli nesporazume i eskalirajuće situacije s Rusima" rekao je Tag, a piše "BBC".

Tag je otkrio i da pokazuju Rusima da su aktivni, jasnom porukom letenja s naoružanim mlaznjacima. Vidio je, navode Britanci, dronove Shahed kako idu u Odesu, pomoću izvora toplote gdje oružje udara i očitavanja radara za praćenje letjelica.

Iako letjelice NATO-a izbjegavaju nepotrebne susrete s Rusijom, u protekle dvije godine dogodila su se dva incidenta iznad Crnog mora. Ostatak svakodnevnog života u bazi gdje se nalazi 1840 američkih vojnika je miran, piše "BBC", a prenosi "Jutarnji".

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO ubijao civile i koristio radioaktivnu municiju NATO ubijao civile i koristio radioaktivnu municiju
Zločin u Varvarinu Zločin u Varvarinu
Samoproglašeno Kosovo postalo pridruženi član NATO, jedna članica bila protiv Samoproglašeno Kosovo postalo pridruženi član NATO, jedna članica bila protiv
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 33m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 56m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 29m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 26m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 17m
    0