На данашњи дан, 10. септембар

10.09.2020. 07:59
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је четвртак, 10. септембар, 254. дан 2020. До краја године има 112 дана.

1526. - Турска војска, предвођена султаном Сулејманом Другим је, послије побједе над Мађарима у Мохачкој бици, заузела Будим, који је постао сједиште Будимског пашалука, провинције Отоманског царства наредних 150 година.

1721. - Шведска и Русија су миром у Нистаду у Финској окончале Велики сјеверни рат, започет 1700, у којем је руски цар Петар Велики потукао Швеђане и добио излаз на Балтичко море. Миром је Русији припала пространа територија од Финског до Ришког залива и градови Рига, Ревел и Нарва.

1839. - Рођен амерички филозоф и логичар Чарлс Сандерс Пирс, оснивач прагматизма, правца који је касније развио Вилијам Џејмс. Вјеровао је да идеје најбоље могу бити испитане истраживањем посљедица које изазивају. Није имао универзитетску каријеру - углавном је радио у владиним службама, а његови утицајни "Сабрани списи" објављени су постхумно.

1855. - Рођен њемачки археолог Роберт Колдевеј, који је од 1899. до 1917. истраживао Вавилон и доказао да је та библијска метропола на ријеци Еуфрат, јужно од Багдада, стварно постојала.

1875. - Погинуо српски хајдучки харамбаша Петар Пеција Петровић - вођа устанка из 1853, познатог као Пецијина буна - приликом покушаја да код мјеста Гаштица преко Саве пребаци товар оружја борцима босанскохецеговачког устанка против Турака. (Послије пропасти буне повукао се у планине и одатле нападао турске јединице.) Кад је 1875. избио трогодишњи босанскохерцеговачки устанак, сакупљао је чете устаника у сјеверној Босни.

1890. - Рођен аустријски писац Франц Верфел. У почетној фази је екстатичним језиком и не увијек јасним сликама величао љубав и доброту, проповиједајући братство међу народима, али је касније алтруизам и утопизам уступио мјесто истраживању патње и смрти. Велики успјех постигао је новелом "Није крив убица, крив је убијени", с типично експресионистичким мотивом, сукобом оца и сина. Остала дјела: пјесме "Пријатељ свијета", "Ми јесмо", "Један другом", драме "Човјек огледало", "Хуарес и Максимилијан", "Павле међу Јеврејима", романи "Пјесма о Бернадети", "Прослава матуре", "Верди", "Барбара или побожност", "Четрдесет дана Мусе Дага", "Проневјерено небо", "Звијезда нерођених".

1906. - Појавио се први број "Шабачке чивије", једног од најбољих хумористичко-сатиричних листова у Србији. Лист је излазио до децембра 1909.

1914. - Рођен амерички филмски режисер Роберт Вајз, који је два пута добио награду "Оскар". Каријеру је почео као монтажер у филмовима "Грађанин Кејн" и "Величанствени Амберсонови" Орсона Велса. Филмови: "Крв на Мјесецу", "Три тајне", "Јелена од Троје", "Желим да живим", "Моје пјесме, моји снови", "Прича са западне стране".

1915. - Рођен амерички филмски глумац Едмунд О'Брајен, веома цијењен по низу упечатљивих епизодних улога. Филмови: "Дјевојка ту не може помоћи", "1984", "Босонога контеса" /награда "Оскар"/, "Низ три тамне улице", "Јулије Цезар", "Смрт долази", "Човјек који је убио Либерти Валанса", "Седам дана у мају", "Дивља хорда".

1919. - У Сен Жермену код Париза закључен је мировни уговор Аустрије и побједничких сила у Првом свјетском рату, који је формално потврдио пропаст Аустро-Угарске Монархије и забранио Аустрији да се удружи с такође пораженом Њемачком. Из Аустро-Угарске су издвојене територије с већинским мађарским, пољским, чешким, словачким, словеначким, хрватским и српским живљем. Уговором је такође призната Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

1927. - Рођена перуанска пјевачица индијанско-шпанског поријекла Има Сумак, јединственог распона гласа од четири октаве, од високог сопрана до дубоког алта. У њеном репертоару преовлађују обраде индијанских народних мелодија.

1939. - Канада објавила рат нацистичкој Њемачкој, чиме је сукоб у Европи прерастао у свјетски рат. Канадске јединице су се у Другом свјетском рату бориле у саставу британске армије.

1942. - Британско ратно ваздухопловство је у Другом свјетском рату напало Диселдорф са 476 авиона, који су избацили 100.000 бомби на тај њемачки град.

1943. - Послије капитулације фашистичке Италије у Другом свјетском рату армија нацистичке Њемачке окупирала Рим.

1945. - У Норвешкој под оптужбом за издају осуђен на смрт вођа норвешких фашиста Видкун Квислинг, у Другом свјетском рату премијер марионетске владе од 1942. до 1945, који је 1940. помогао нацистичкој Њемачкој да окупира његову земљу.

1964. - Министри иностраних послова земаља Организације афричког јединства на засједању у Адис Абеби прихватили план за окончање грађанског рата у Конгу.

1967. - Грађани Гибралтара одбацили су на референдуму могућност припајања Гибралтара Шпанији, опредијеливши се да остану под британском управом.

1974. - На основу споразума постигнутог у Алжиру Португалија је признала независност Гвинеје Бисао под вођством предсједника Луиса Кабрала.

1976. - У судару путничких авиона "трајдент" британске компаније "Бритиш ервејз" и "ДЦ-9" југословенске компаније ЈАТ сјеверно од Загреба, погинуло је свих 176 људи, колико се налазило у двије летјелице.

1981. - Слика "Герника" шпанског сликара Пабла Пикаса враћена у Шпанију. Насликана је 1937, послије дивљачког нацистичког бомбардовања градића Герника - светог мјеста Баска - у шпанском Грађанском рату и од 1939. била је у Њујорку. Пикасо је оставио аманет да "Герника" не буде враћена док његова отаџбина не постане демократска држава.

1989. - Мађарска отворила границу према Западу и допустила одлазак хиљадама грађана Источне Њемачке, чији је масовни егзодус изазвао пад Берлинског зида и касније уједињење Њемачке.

1995. - Американци с брода "Нормандија" у Јадранском мору почели да гађају српске војне и цивилне циљеве у околини Бањалуке крстарећим ракетама "томахавк", што је, уз масовна бомбардовања из авиона радиоактивном муницијом и артиљеријске ударе Снага за брзо реаговање НАТО пакта, одлучујуће допринијело преокрету у грађанском рату у Босни и Херцеговини у корист муслимана и Хрвата.

1998. - Вође пробританских монархистичких протестаната и проирских римокатоличких републиканаца у Сјеверној Ирској сусреле се први пут лицем у лице од 1922, али није постигнут одлучујући пробој ка склапању мировног споразума у тој провинцији Велике Британије.

1999. - Од експлозије у једној стамбеној згради у Москви живот изгубило више од 60 људи.

2001. - Савјет безбједности УН укинуо СРЈ ембарго на увоз оружја који је уведен у марту 1998. године.

2001. - У Нигерији погинуло више од 160 људи, а 900 тешко рањено у масовним сукобима између хришћана и муслимана у граду Џос, административном центру савезне државе Плато.

2008. - Суд у Холандији одбацио тужбу коју су против ове земље поднијеле породице жртава ратних дешавања у Сребреници 1995. године.

2010. - Умро Радомир Раде Марковић, позоришни, филмски, радио и TВ глумац, професор Академије уметности у Новом Саду.

2011. - Више од 163 особе погинуле у несрећи брода са око 600 путника, који је потонуо у Индијском океану код обале Tанзаније. Несрећу је преживјело 325 особа, а двије се воде као нестале.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 55m
    0