На данашњи дан, 21. јул

21.07.2021. 09:00
0
ИЗВОР: Срна

Данас је сриједа, 21. јул, 202. дан 2021. године. До краја године остала су још 163 дана.

 1542. - Кардинал Ђовано Пјетро Карфа, ради борбе против протестантизма, у Риму успоставио инквизицију, што је одобрио његов претходник у папској столици Павле Трећи. Као папа Павле Четврти 1559. године успоставио је "Листу забрањених књига".

1620. - Рођен француски астроном Жан Пикар, који је први прецизно измјерио степен меридијанског лука и омогућио тачније израчунавање полупречника Земље. Године 1679. покренуо је астрономски алманах "Конесанс де тамп".

1718. - Послије побједа аустријског фелдмаршала француског поријекла Франца Евгенија Савојског над Турцима, закључен Пожаревачки мир којим је Аустрија добила Србију сјеверно од Западне Мораве, Банат и сјеверну Босну.

1773. - Папа Клемент Четрнаести распустио римокатолички језуитски ред.

1798. - Послије побједе код пирамида над армијом Мемелука француски генерал Наполеон Бонапарта завладао Египтом.

1816. - Рођен оснивач британске новинске агенције "Ројтер", по чијем је презимену названа најстарија агенција у свијету.

1884. - Рођен српски биолог и физиолог Иван Ђаја, професор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука и умјетности, који је због истраживања физиологије дубоко охлађеног организма стекао свјетски реноме. Један је од оснивача хипотермије /"Ђајин метод постизања хипотермије"/. Године 1910. основао је прву катедру за физиологију код нас. Објавио је, сам или са сарадницима, више од 200 научних радова. Дјела: "Основи физиологије" /први уџбеник физиологије на српском језику/, "Од живота до цивилизације", "Поглед у живот", "Експериментално тражење енергетске основе у живих бића", "Биолошки листићи", "Путописи"...

1899. - Рођен амерички писац Ернест Милер Хемингвеј, добитник Нобелове награде за књижевност 1954. године. У Првом свјетском рату учествовао је на италијанском фронту, што је описао у роману "Збогом, оружје". Искуства из Шпанског грађанског рата овјековјечио је у роману "За ким звона звоне", а с пута по Африци су настали "Сњегови Килиманџара" и "Зелени брегови Африке". Репортерски је обиљежио чињенице, што је одлика "школе" писаца коју је предводио између два свјетска рата. Истицао је снагу основних људских нагона, а најчешћи мотиви били су рат, лов, борба са биковима, пијанство, секс - често у грубим, каткад бруталним видовима. Убио се 1961. године. Остала дјела: романи "Старац и море", "Покретни празник", "Прољећне бујице", "Сунце се поново рађа", "Имати и немати", "Преко ријеке, па у шуму", драма "Пета колона".

1904. - Послије 13 година окончана градња Транссибирске жељезнице од Москве до Нахотке код Владивостока, најдуже у свијету /дуже од 9.300 километара/.

1921. - Југословенског министра унутрашњих послова Милорада Драшковића у Делницама убио члан љевичарске терористичке групе "Црвена правда" Алија Алијагић као знак протеста због провођења такозваног режима Обзнане. Влада је убрзо послије атентата донијела Закон о заштити државе, којим је Комунистичка партија Југославије као превратничка организација стављена ван закона.

1940. - Одлуком парламента Литваније, Летоније и Естоније успостављена совјетска власт и три до тада самосталне балтичке државе укључене су у СССР.

1960. - На Цејлону /Шри Ланка/ Сиримаво Бандаранаике постала прва жена премијер у свијету, наслиједивши супруга Соломана, убијеног у атентату.

1976. - Од експлозије бомбе, подметнуте под аутомобил, погинуо британски амбасадор у Ирској Кристофер Јуарт - Бигс.

1985. - Умро српски глумац Зоран Радмиловић, непревазиђени мајстор импровизације, који је одушевљавао позоришну публику више него ико и прије и послије њега, често стварајући утисак да је сам - читаво позориште. Глумачку каријеру је почео као студент 1960. године у Београдском драмском позоришту, а 1964. године прешао у Атеље 212. Легенда за живота, упамћен је по низу бриљантних улога, попут краља Ибија, Радована Трећег, Тригорина у "Галебу", Лазе Костића у "Santa Maria della Salute" ... Играо је у многим филмовима и телевизијским серијама .

1985. - Умро српски писац Александар Вучо, родоначелник модерне поезије за дјецу у српској књижевнисти, припадник покрета надреалиста. Дјела: романи "Глухо доба" /са Душаном Матићем/, "Корен вида", "Распуст", "Мртве јавке", "Заслуге", "Позив на маштање", "Омаме", "И тако даље омаме", "Омаме - крај", поеме "Хумор заспало", "Неменикуће - Ћирило и Методије", "Мастодоноти", збирке пјесама "Кров над прозором", "Ако се још једном сетим", "Песме", "Алге", "Момак и по хоћу да будем".

1993. - Савјет безбједности УН одлучио да не укида ембарго према Ираку, уведен прије више од три године.

1994. - Руски писац Александар Исајевич Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност 1970. године, први пут дошао у Москву послије протјеривања из отаџбине 1974. године.

2003. - У Солуну одржан самит ЕУ и земаља западног Балкана, на коме је усвојена заједничка декларација, у којој је изражена јасна порука да ће земље западног Балкана бити примљене у пуноправно чланство ЕУ кад испуне постављене услове и усвоје европске стандарде. Декларација предвиђа да за пет земаља западног Балкана - БиХ, Србију и Црну Гору, Хрватску, Македонију и Албанију, као помоћ у њиховом путу ка ЕУ, издвоји додатних 200 милиона евра за период од 2004. до 2006. године.

2004. - Генерална скупштина УН усвојила резолуцију у којој од Израела захтијева да поштује став Међународног суда правде којим се наређује прекид градње одбрамбеног зида на окупираној палестинској територији.

2008. - У затвору умро Динко Шакић, командант усташког логора смрти "Јасеновац".

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. април На данашњи дан, 20. април
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 22m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 33m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 19m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 41m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 55m
    3