На данашњи дан, 7. септембар

07.09.2020. 07:59
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је понедјељак, 7. септембар, 251. дан 2020. године. До краја године има 115 дана.

1533. - Рођена енглеска краљица Елизабета Прва, кћерка краља Хенрија Седмог и његове друге супруге Ане Болен, која је током 45 година владавине консолидовала унутрашње прилике и одлучујуће допринијела да Енглеска изађе на сва свјетска мора и постане прва колонијална сила свијета. Енглеска флота је 1558, кад је краљица ступила на пријесто, потукла шпанску "Непобједиву армаду" и начела моћ Шпаније, главног супарника у оснивању колонија. Ослањајући се на племство и трговачко-банкарску буржоазију, провела је многе мјере које су означиле прекретницу у историји Енглеске. Током њене владавине, 1566. је основана Лондонска берза, а 1600. Источноиндијска компанија. Осигурала је 1587. превласт англиканске цркве погубљењем заробљене шкотске краљице Марије Стјуарт, предводника римокатоличке струје.

1701. - У Хагу потписан споразум Енглеске, Аустрије и Холандије против Француске, назван Друга велика алијанса.

1764. - За краља Пољске крунисан руски штићеник Стањислав Други Поњатовски Август, посљедњи пољски монарх. Током његове владавине Русија, Пруска и Аустрија извршиле три диобе Пољске, која је као независна држава обновљена 1918. године.

1788. - Турци заробили вођу српских добровољаца Кочу Анђелковића, познатог као "Коча капетан", спровели у Текију и набили на колац. У аустријско-турском рату на челу добровољачког одреда ослободио је Пожаревац, Паланку, Баточину, Багрдан и Крагујевац, а народ је то војевање назвао Кочина крајина. Аустријски цар Јосиф Други му је за заслуге дао чин капетана.

1812. - У Бородинској бици - у којој је руску војску од 117.000 људи предводио фелдмаршал Михаил Иларионович Кутузов, а француску од 133.000 војника цар Наполеон Први Бонапарта - Французи су имали 50.000 мртвих, укључујући 23 генерала, а Руси 44.000. Бој је окончан без побједника, али је то за Наполеона значило крај нада да може да освоји Русију иако је потом ушао у Москву, јер је убрзо морао да отпочне мучно повлачење. По завршетку битке Наполеон је изјавио: "Код Бородина Французи су се показали достојни да извојују побједу, а Руси да буду непобједиви".

1813. - Назив "Ујка Сем" за САД први пут употријебљен у уводнику њујоршког листа "Трој пост".

1822. - Бразил прогласио независност од Португалије, коју је бивша метропола признала тек 1828.

1848. - Ради смиривања побуњених сељака у словенским дијеловима царевине, Аустрија донијела закон о растерећењу земљишта (патент о укидању земљишних терета). Сељачки покрет се због подвојености грађанства и сељаштва није развио у широку сељачку буну, али је битно утицао на развој догађаја у револуционарној 1848.

1860. - Италијански револуционар Ђузепе Гарибалди са својим црвенокошуљашима заузео Напуљ, у рату за ослобођење земље од Аустријанаца.

1890. - Управа вароши Београда протјерала народног просвјетитеља и утопијског социјалисту Васу Пелагића под оптужбом да је књигом "Дужност владе и власти", која је одмах заплијењена, нанио увреду његовом краљевксом величанству /Александру Обреновићу/. Под притиском јавног мњења Скупштина је 1891. одобрила повратак Пелагића у Србију.

1901. - Пекиншким протоколом окончан Боксерски устанак - побуна кинеских сељака и градске сиротиње против страних империјалиста и домаћих тлачитеља. Устанак, који је избио 1900. године, угушиле су Јапан и САД.

1909. - Рођен амерички филмски режисер јерменског поријекла Елија Казаџоглус, познат као Елија Казан, истакнути представник реалистичког, друштвено ангажованог филма. Обрађивао је социјалне теме и радничко организовање и критички третирао антисемитизам и расне предрасуде. Награђен је на фестивалу у Венецији и више пута "Оскаром". Филмови: "Једно дрво расте у Бруклину", "Пинки", "Бумеранг", "Џентлменски споразум", "Паника на улицама", "На обали", "Трамвај звани жеља", "Вива Запата", "Источно од раја", "Беби Дол", "Лице у гомили", "Дивља ријека".

1913. - Рођен амерички физичар Џејмс Алфред ван Ален, који је открио два појаса зрачења који опкољавају Земљу. Појасеве у облику прстена, назване касније Ван Еленови радијациони појасеви, открио је помоћу Гајгер-Милерових бројача, постављених 1958. на вјештачке сателите "Експлорер 1" и "Експлорер 2".

1940. - Авиони нацистичке Њемачке почели да бомбардују Лондон у Другом свјетском рату и само тог дана је погинуло више од 300 људи.

1949. - Умро мексички сликар Хосе Клементе Ороско, чија је умјетност најнепосредније социјална синтеза архаичних реминисценција и модерног обликовања. Сматран је највећим сликаром мурала у 20. вијеку и декорисао је многе зграде у Мексику и САД. Инспирисао се индијским и мексичким мотивима.

1962. - Тајван прекинуо дипломатске односе са Лаосом, неколико часова пошто је та земља југоисточне Азије успоставила дипломатске односе с Кином и Сјеверним Вијетнамом.

1964. - У мјесту Сип на југословенској обали и у Гура Ваји на румунској обали Дунава предсједници Југославије и Румуније Јосип Броз /Тито/ и Георги Георгију Деж присуствовали су постављању камена темељца на градилишту Хидроелектране "Ђердап".

1986. - Бискуп Дезмонд Туту устоличен за надбискупа Кејптауна у Јужној Африци као први црнац поглавар јужноафричких англиканаца.

1993. - Шест бивших совјетских република - Русија, Бјелорусија, Казахстан, Узбекистан, Јерменија и Таџикистан - потписало је споразум о задржавању рубље као заједничке валуте.

1994. - Контакт група на састанку у Берлину одлучила да Савјету безбједности УН предложи ублажавање санкција Југославији, као награду за завођење ембарга Републици Српској, чији су грађани на референдуму 27. и 28. августа 1994. одбацили мировни план Контакт групе за бившу БиХ.

1995. - Предсједник Русије Борис Николајевич Јељцин потписао декрет о једностраном ублажавању санкција Југославији, чиме је створена законска основа за извоз робе и услуга хуманитарног карактера.

1995. - Југословенска влада упутила захтјев Савјету безбједности УН за прекид бомбардовања Срба у БиХ.

1997. - Умро конгоански диктатор Жозеф Дезире Мобуту, познат као Мобуту Сесе Секо, предсједник Заира од 1965. до збацивања с власти у мају 1997. Збачен је у побуни коју је предводио Лоран Кабила и потом је побјегао у Мароко, гдје је умро. Власт у Заиру /тада Конго/ приграбио је у новембру 1965. послије петогодишњег грађанског рата у тој бившој белгијској колонији, и владао је аутократски, нагомилавши при томе баснословно лично богатство.

2001. - У нигеријском граду Џос избили хришћанско-муслимански сукоби, запаљене цркве и џамије. Према подацима Црвеног крста, за непуну недјељу дана насиља убијено најмање 500 људи, на стотине повријеђено.

2004. - Умро Бејер Науд, јужноафрички свештеник, један од ријетких бијелаца који је био симбол отпора током година апартхејда.

2005. - На изборима у Египту побиједио је предсједник Хосни Мубарак коме ће то бити пети мандат на мјесту шефа државе. На тим изборима по први пут учествовало је више кандидата.

2011. - У авионској несрећи код Јарославља у Русији погинуле су 43 особе, међу којима и хокејаши "Локомотиве" који су путовали на утакмицу у Минск. У авиону је било 45 људи - осам чланова посаде и 37 чланова хокејашког тима, а несрећу је преживио играч Алеxандер Галимов и један члан посаде.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 7. мај На данашњи дан, 7. мај
На данашњи дан, 6. мај На данашњи дан, 6. мај
На данашњи дан, 4. мај На данашњи дан, 4. мај
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    16h 38m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    18h 57m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    19h 24m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    22h 4m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    14h 45m
    0