На данашњи дан, 9. септембар

09.09.2020. 08:01
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је сриједа, 9. септембар, 253. дан 2020. До краја године има 113 дана.

1087. - Умро енглески краљ Вилијам Први, назван Вилијам Освајач, прије доласка на пријесто 1066. нормански војвода, први нормански краљ Енглеске, који је претворио сељаке у кметове и тако постао творац енглеског феудализма. С норманским и француским ритерима је, уз благослов римокатоличког поглавара - папе, упао у тада православну Енглеску и 1066. у бици код Хестингса у јужној Енглеској побиједио војску краља Харолда. Потом је као енглески монарх конфисковао посједе англосаксонског племства и учврстио краљевску власт, којој је потчинио све феудалце.

1513. - Шкотски краљ Џејмс Четврти погинуо у бици против Енглеза код Флудена, послије упада у покрајину Нортамберленд, а његове снаге су доживјеле тежак пораз. На пријесто је ступио 1488, наслиједивши оца Џејмса Трећег кога су убили побуњеници. Убрзо је скршио побуну, обезбиједио унутрашњу стабилност земље и учврстио монархију, али је за њега кобна била обнова непријатељстава са Енглезима, која је кулминирала инвазијом на Нортамберленд. Упамћен је и као мецена шкотских пјесника Вилијама Данбара и Гевина Дагласа.

1585. - Рођен француски државник - кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље, који је као свемоћни министар иностраних послова и рата краља Луја Тринаестог поставио циљ да Француску учини првом силом Европе. Градећи апсолутистичку монархију, ограничио је утицај римокатоличке цркве, папе и племства. Угушио је устанак хугенота и лишио их политичких права, али им је оставио вјерску слободу. Земљу је увео у Тридесетогодишњи рат да би ослабио моћ њемачког царства. Наставио је колонијално ширење Француске и почео колонизацију у сјеверној Америци и сјеверној Африци. Помагао је развој пољопривреде, трговине и просвјете. Основао је 1635. године Француску академију.

1737. - Рођен италијански љекар и научник Луиђи Галвани, који је 1789. пронашао галвански електрицитет и назвао га "животињским магнетизмом". Његово име носе многи инструменти и ознаке у електромагнетизму и електротехници.

1772. - Рођен српски писац и глумац Јоаким Вујић, отац српског позоришта. Гимназију је учио у Калочи и Сегедину, права у Пожуну (Братислава), доста је путовао учећи стране језике. Прва "театрална представленија" је приредио у Пешти, Баји и Сегедину између 1813. и 1815, а у Земуну 1823. У Србији је с прекидима боравио од 1833. до смрти 1847. и као "књажевско-сербског театра директор" основао је 1834. и 1836. прве позоришне трупе у Крагујевцу и Београду. Био је противник језичке реформе Вука Стефановића Караџића. Написао је "Путешествија" и 21 драмско дјело, укључујући "Крешталицу", "Фернанда и Јарику" и "Љубовнају завист через једне ципеле".

1828. - Рођен руски писац Лав Николајевич Толстој, великан свјетске књижевности који је посједовао огромну и оригиналну стваралачку снагу. Прва дјела је написао на Кавказу, гдје се као добровољац борио против Турака. Послије Кримског рата, у којем је био официр, повукао се на имање у Јасну Пољану. Разобличавао је тешко друштвено стање у Русији, писао против бракова склапаних ради интереса, неправедних судова, рата, лицемерја Цркве, експлоататорског племства, царског самодржавља и терора. Сликао је ненадмашно стравичну биједу сељака и све видове насиља. Због реалног приказивања живота долазио је у сукоб са властима и са Руском православном црквом, која га је екскомуницирала. Умро је 1910. одбивши претходно да се измири са Црквом. Дјела: романи "Рат и мир", "Васкрсење", "Ана Карењина", приповијетке "Севастопољске приче", "Козаци", "Отац Сергије", "Кројцерова соната", "Хаџи-Мурат", "Народне приче", драме "Живи леш", "Царство мрака", "Свјетлост у тами свијетли", студије "Шта је умјетност", "Моја исповијест", "У чему је моја вјера", "Не могу да ћутим!", "Па, шта да радимо?", мемоари "Дјетињство", "Дјечаштво", "Младост".

1835. - У Француској изгласани тзв. "септембарски закони" ради сузбијања радикалних покрета и завођења цензуре штампе.

1898. - Умро француски писац Стефан Маларме, претеча симболиста, чије се пјесме одликују сугестивном музикалношћу стихова. Знатно је утицао на француску поезију. Дјела: "Поподне једног фауна", "Пјесме и проза".

1901. - Умро француски сликар и графичар Анри Тулуз Лотрек, мајстор литографије, један од великана француског импресионизма 19. вијека. У кругу боема на Монмартру био је стални посјетилац кабареа, плесних локала, циркуса и јавних кућа, што су били мотиви његових уља и гвашева. Његови цртежи су изразито јаког колорита, а натурализам еротских сцена није никада ласциван или сензационалистички.

1914. - Успјешном контраофанзивом француских трупа, потпомогнутих британским експедиционим корпусом, у Првом свјетском рату је послије четири дана тешких борби окончана прва велика битка на ријеци Марни у Француској, током које су укупни њемачки губици процијењени на 800.000 људи.

1944. - Дан послије продора совјетских трупа у Другом свјетском рату капитулирала је фашистичка Бугарска и умјесто монархофашистичког режима формирана је прокомунистичка влада Отечественог фронта. Умјесто збаченог Константина Муравјева премијер је постао Кимон Георгиев.

1945. - Трупе САД се на крају Другог свјетског рата искрцале у Јужној Кореји, совјетске су од Јапана преузеле Сјеверну Кореју, а 38. паралела је постала линија подјеле двију корејских држава.

1948. - Послије повлачења совјетске војске на сјеверу корејског полуострва проглашена Народна Демократска Република Кореја.

1976. - Умро кинески револуционар и државник Мао Це Тунг, један од оснивача Комунистичке партије Кине, који је 1949. у Пекингу прогласио Народну Републику Кину. Прве јединице Црвене армије је створио с Чу Деом 1931, а руковођење партијом је преузео 1935. У октобру 1934. с Чуом је повео "Дуги марш" својих јединица, што се показало одлучујућим у грађанском рату против присталица Чанг Кај Шека и у борбама против јапанске окупационе армије. Крајем педесетих и почетком шездесетих година 20. вијека приклонио се догматској политици која је кулминирала у Културној револуцији.

1991. - Совјетска република Таџикистан прогласила независност.

1993. - Израел и ПЛО споразумјели се о међусобном признавању.

1995. - Авиони НАТО пакта почели другу серију бомбардовања Републике Српске.

1995. - Са америчког брода "Нормандија" у Јадранском мору лансирано 13 крстарећих ракета типа "томахавк" на циљеве у околини Бањалуке, док је истовремено авијација НАТО-а уништила радио-релејни торањ на Мајевици, чиме је настављено систематско уништавање телекомуникационих система у Републици Српској.

1996. - У тајфуну који је погодио приобална подручја економски најразвијеније кинеске провинције Гуангдонг погинуло више од 130 људи.

1999. - Румунија забранила југословенским бродовима пловидбу румунским водама.

2001. - Југословенски репрезентативци освојили првенство Европе у кошарци, на другом мјесту Турска, а на трећем Шпанија.

2003. - Словенија укинула обавезно служење војног рока.

2003. - Умро амерички научник Едвард Tелер, један од твораца хидрогенске бомбе и један од учесника у пројекту Менхетен који је довео до производње атомске бомбе током Другог свјетског рата.

2008. - На локалитету Скелани у општини Сребреница археолози открили остатке римске архитектуре.

2010. - У Буенос Аиресу умро дански шахиста Јерген Бент Ларсен. Ларсен се четири пута борио за наслов свјетског првака - 1965, 1968, 1971. и 1977. године. Играо је против Бориса Спаског и Бобија Фишера, који су 1972. године били протагонисти највећег шаховског двобоја икада одиграног у историји.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 8. мај На данашњи дан, 8. мај
На данашњи дан, 7. мај На данашњи дан, 7. мај
На данашњи дан, 6. мај На данашњи дан, 6. мај
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    13h 2m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    12h 18m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    9h 34m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 56m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 44m
    0