На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима

22.03.2023. 12:12
10
ИЗВОР: srna.rs

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, су у прољеће 1942. године покренуле офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би остварили циљ – границу НДХ на Дрини, а најмасовнији покољ извршен је на данашњи дан у Старом Броду код Вишеграда.

Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

У Вишеграду су прелаз у Србију блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске Ханџар дивизије.

Српске цивиле нагомилане на обали напале су усташе, убијале, мучиле, силовали жене и бацала у воду, а неки су да би се спасили од усташког ножа сами скакали у ледену Дрину.

Усташе су у овом покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање људи извршено је на данашњи дан 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

Према историјским подацима, згрожени овим страдањем српског цивилног становништва, Нијемци су прекинули овај стравични покољ и дозволили људима да пређу у Србију или да се врате својим домовима. Нажалост, половина оних који су се вратили, страдала је у наредном периоду.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Према изјавама свједока, дио народа су од убијања спасили Нијемци.

Хроничари су записали да је једног од тих дана ратне 1942. године, не желећи да допадну у руке усташа, са стијена у Дрину заједнички скочило чак 320 дјевојака.

Малобројни Срби који су преживјели овај ратни пакао, након Другог свјетског рата, очекивали су да ће их надлежне власти позвати да свједоче, да се познати злочинци приведу правди и осуде. Умјесто тога завладао је мук, а преживјели су памтили и препричавали, многи и записивали.

Један од смјелијих, књижевник Момир Крсмановић је седамдесетих година прошлог вијека написао роман “Тече крвава Дрина”, након чега је шиканиран, забрањиван, оспораван и нападан.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен капеле и звонаре.

У Старом Броду је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије. У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Спомен-музеј освештао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством.

Спомен-музеј је урадио архитекта Новица Мотика из Зворника, а изградњу су синансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић.

Коментари 10
 • Generic placeholder image
  Leo 26.03.2023. 10:39
  Katerooo ...ima li vijesti da je možda Zoki iz Dervente juče doletio do Starog Broda u zrakomlatu sa svojim izaslanikom koji vodi srpsku i uz blagoslov Jevica koji je dopustio da se aplauz daje Bajazitu na ovom mjestu...izvadio kurac i ispisao se u Drinu... a Srboljube i redakcijo...Mozda su mu Bajazit i Rajkan držali smrk, da dalje dobaci...SRAM VAS I STID BILO,IZRODI
 • Generic placeholder image
  Srboljub 24.03.2023. 10:55
  Oj ture, tu sam, da me ne zaboraviš.... Znaš i sam šta bih ti rekao...
 • Generic placeholder image
  six 24.03.2023. 10:37
  Leo je mudzahedin!
 • Generic placeholder image
  Leo 23.03.2023. 15:28
  Stan 'balijo....ti si sigurno jedan "ortodoskni"snsd kurceviti srboljub,koji vjerovatno nešto kano okrećes na moju aTresu.. "srbendo"a ..E vidi ,da ti kaze "balija"...pogledaj "lepa sela" i legendu Mandu ...kuma,igumana i ko zna kako se zvao(kad polazi u rat i kako" junacki" gine...sram te bilo ....ti da pričaš o Petrovdanu,upisani balavce...mrs
 • Generic placeholder image
  Стан ' балијо 23.03.2023. 13:58
  Куд си навалио?Нијесу Власи ,сирови ораси.
  Мање брбљај ,да дуже живиш.

  Не провоцирај, не копај старе ране.
  Можеш се лако за Петровдан обрести у Поточаре. Треба намирити на цифру 837247... или колико тамо пише,да људи не лажу.
 • Generic placeholder image
  Leo 23.03.2023. 10:00
  Opet komentare grize neko...op
 • Generic placeholder image
  Анонимно 23.03.2023. 01:41
  Oj ture, sve znaš....
 • Generic placeholder image
  Krcko 22.03.2023. 21:31
  Za vrijeme života doživotnog predsjednika SFRJ i maršala Tite o ovom kao i stotinama drugih zločina počinjenih nad Srpskim narodom nije se smijelo spominjati a ni govoriti. Sve po direktivi komunističkih vlasti da se nebi kvarila proklamovana parola o "Brastvu i jedinstvu". A te najveće zločine počinile su Hrvatske ustaše ,Titovi sunardonici, i nije smijela pasti mrlja na te njegove tobožnje antifašiste i partizane.
 • Generic placeholder image
  Leo 22.03.2023. 16:31
  I ovaj ste uklonili,haha
 • Generic placeholder image
  Baki 22.03.2022. 21:51
  Tako je isto bilo i pred janičarima !
Повезане вијести
Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српског народа Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српс...
Срби - Гачани у свакој генерацији рађају Обилиће Срби - Гачани у свакој генерацији рађају Обилиће
Почело окупљање Срба на КиМ (ВИДЕО) Почело окупљање Срба на КиМ (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  15h 15m
  6
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  3h 27m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  3h 23m
  1
 • Прије 24 године потписан Кумановски споразум
  3h 31m
  0
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  17h 57m
  0