На данашњи дан погинуо Дражен Петровић

07.06.2023. 15:00
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На данашњи дан прије 30 година у саобраћајној несрећи на ауто-путу Нирнберг - Минхен погинуо је један од највећих југословенских кошаркаша свих времена Дражен Петровић.

Кошаркашки „Моцарт” трагично је настрадао на врхунцу славе, у 29. години, код Денкендорфа, враћајући се се из Пољске, гдје је играо за Хрватску против Словеније у квалификацијама за ЕП.

Камион из супротног смјера налетио је на „голф” којим је управљала његова дјевојка, њемачка манекенка Клара Шаланци.

Рођен је 22. октобра 1964. године у Шибенику, са само 15 година заиграо је за први тим Шибенке, касније је прешао у Цибону, са којом је доминирао у Југославији и Европи (два пута шампион Европе). Потом је једну сезону (1988-1989) одиграо за Реал, прије него што је отишао у најјачу лигу свијета, прво Портланд, а касније Њу Џерси, гдје је потпуно промијенио слику о европским играчима и олакшао им пут у Америку.

За репрезентацију Југославије дебитовао је на Олимпијским играма у Лос Анђелесу, гдје је освојио бронзу. Исто одличје и МВП признање освојио је на СП у Шпанији 1986, као и на ЕП у Грчкој 1987. године.

На Олимпијским играма у Сеулу освојио је сребро, да би највеће успјехе остварио на ЕП у Загребу 1989. и на СП наредне године у Аргентини освајањем златних медаља, титулом МВП-ија и најбољег стријелца.

По распаду СФРЈ предводио Хрватску до сребра на Олимпијским играма у Барселони 1992. године и чувеног финала са оригиналним америчким”„Дрим тимом”.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике
Сјећање на књижевног великана Војислава Илића Сјећање на књижевног великана Војислава Илића
Момо Капор: После љубави Момо Капор: После љубави
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 12m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 26m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 33m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 3m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 21m
    0