Na današnji dan poginuo Dražen Petrović

07.06.2022. 09:04
0
IZVOR: srpskainfo

Na današnji dan prije 29 godina u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Nirnberg - Minhen poginuo je jedan od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Košarkaški „Mocart” tragično je nastradao na vrhuncu slave, u 29. godini, kod Denkendorfa, vraćajući se se iz Poljske, gdje je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP.

Kamion iz suprotnog smjera naletio je na „golf” kojim je upravljala njegova djevojka, njemačka manekenka Klara Šalanci.

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim Šibenke, kasnije je prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i Evropi (dva puta šampion Evrope). Potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real, prije nego što je otišao u najjaču ligu svijeta, prvo Portland, a kasnije Nju Džersi, gdje je potpuno promijenio sliku o evropskim igračima i olakšao im put u Ameriku.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gdje je osvojio bronzu. Isto odličje i MVP priznanje osvojio je na SP u Španiji 1986, kao i na EP u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio je srebro, da bi najveće uspjehe ostvario na EP u Zagrebu 1989. i na SP naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP-ija i najboljeg strijelca.

Po raspadu SFRJ predvodio Hrvatsku do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim američkim”„Drim timom”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Borisav Stanković - Oživio unutrašnji svijet žene, njene strahove i želje Borisav Stanković - Oživio unutrašnji svijet žene, njene strahove i želje
Život i misija Matije Bana, akademika, diplomate, Srbina, katolika Život i misija Matije Bana, akademika, diplomate, Srbina, katolika
Obilježena 81 godina od stradanja Srba u Starom Brodu Obilježena 81 godina od stradanja Srba u Starom Brodu
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  8h 21m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  11h 4m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  11h 18m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  11h 21m
  1
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  13h 0m
  0