Годишњица потјеривања Срба из Вогошће

22.02.2024. 08:56
4
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан прије 28 година федералне полицијске снаге ушле су у Вогошћу, коју је прије тога напустила српска полиција, тако да је то била прва општина која је прешла у надлежност ФБиХ , а комплетном операцијом руководио је тадашњи федерални министар унутрашњих послова Авдо Хебиб.

Према историјским подацима и званичним документима, егзодус сарајевских Срба, коју у ФБиХ називају "мирном реинтеграцијом", почео је 17. фебруара 1996. године, на православни празник Задушнице, јер је планирано исељавање Срба са ових подручија требало да буде 19. марта 1996. године.

Међутим, страни мировњаци из снага ИФОР-а дијелили су летке, да је тај рок помјерен за 23. фебруар, односно мјесец дана раније од договореног.

Осим тога што су српски цивили морали да спакују најнужније ствари и крену у неизвјесност, многи становници Илијаша, Грбавице, Хаџића, Вогошће и сарајевске општине Центар кренули су да откопавају посмртне остатке својих покојника, не желећи да муслимански вандали скрнаве гробове њихових најмилијих.

Посебан проблем представљала је управо чињеница да су такозване међународне институције нагло одлучиле да муслиманске власти преузму српске општине мјесец дана прије предвиђеног рока, што је додатно убрзало ионако велику трагедију сарајевских Срба.

Српско Сарајево представљало је јединствен случај у бившој БиХ по томе што се Дејтонским споразумом од више од 150.000 људи који су одбранили свој град захтијевало да у миру пристану на власт ратних противника.

Између дејтонског и париског самита, сарајевски Срби су референдумски одбацили диктат да морају прихватити муслиманску власт, остати у ФБиХ и бити шеријатски озакоњени.

Међутим, париски скуп, одржан 14. децембра 1995. године, осим церемонијалности и протоколарности, није се ни осврнуо на демократски изражену вољу народа Српског Сарајева.

Међународна заједница је тада саопштила да ће 23. фебруара полиција муслиманско-хрватске федерације ући у Вогошћу, Нови Град и Центар; 29. фебруара у Илијаш; 6. марта у Хаџиће; 12. марта на Илиџу и у Трново; а 19. марта у Ново Сарајево и Стари Град.

Према попису из 1991. године, у Сарајеву је живјело 157.000 Срба.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Pero 22.02.2024. 20:17
    Da bilo ih je. Al se nigdje nisu slikali sa odrubljenim glavama, i Radovan im nije govorio da su najbolji u odsjecanju "necijih glava", ili recimo silovanju djevijcice od 9 godina.
  • Generic placeholder image
    Realista 22.02.2024. 18:06
    E moj Pero...mudzahedina nije bilo 1992 u Sarajevu...a bilo je ruskih dobrovoljaca po jevrejskom groblju...
  • Generic placeholder image
    Pero 22.02.2024. 17:13
    Pa da ne bi ostali kod Alije koji se slika sa mudzahedinima i kaze kako je to najbolja jedinica?
  • Generic placeholder image
    Realista 22.02.2024. 10:33
    Samo kod nas je moguće da "protjerani" nose namještaj ,stolariju,vozila,stoku,fabrike pa i svoje mrtve...inače protjerani su sretni ako ponesu najlon kesu.
Повезане вијести
Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи
Како су гранате произведене у Вогошћи завршиле на украјинском ратишту Како су гранате произведене у Вогошћи завршиле на украјинском ратишту
Затворена пекара "Мања" у Вогошћи Затворена пекара "Мања" у Вогошћи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 51m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 5m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 12m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 0m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 27m
    0