На данашњи дан рођен Мика Антић, легенда српске поезије

14.03.2024. 10:08
0
ИЗВОР: blic.rs

Мирослав Мика Антић (1932-1986), један од најчитанијих српских пјесника, рођен је на данашњи дан прије 92 годинe.

Антић је овај живот и свијет покушавао да представи и кроз сликарско платно, новински папир и филмску траку, али публика га и дан данас обожава због његових бритких, а топлих ријечи, које је отиснуо у душу читаоца, тачно погађајући његова осјећања – од дјетиње нестрпљивости, преко збуњеног периода одрастања, па све до предосјећања смрти и свијести да цио овај свијет остаје овдје и послије нас.

Они који су га познавали говорили су да, да није цијелог живота остао велико дијете, никада не би могао да буде тако добар познавалац дјечије душе. Говорио је да је живот послије дјетињства као “сутрадан послије празника”.

Није имао своју прву пјесму, већ другу, јер је ону прву, која га је по Мокрину прославила као великог пјесника, “украо” из књиге Десанке Максимовић у трећем разреду основне школе. Његов учитељ се прво правио да не зна за крађу, онда му ставио истину до знања, али и усмјерио ка поезији, коју је несумњиво много волио.

Мика никада није заборавио како изгледа бити дијете. Сву дјецу називао је “чуперцима” и по том надимку назвао и своју најпознатију дјечију пјесму и збирку “Плави чуперак”.

Но, он би био само један од многих стихотвораца чије су се риме у школској клупи училе напамет, а онда заборављене остале у читанци, да као дјетињство, искрено није опјевао и онај период између адолесценције и одрастања, у којем се прелама будуће схватање живота.

Своје прве љубави многи памте по његовим стиховима. Можда је разлог томе што он није могао да ствара, ако није заљубљен, како је тврдила Мира Ступица да јој је пјесник открио једне ноћи на Дунаву.

Неки кажу да је био намћор, а они који су га познавали одговарају да је био веома причљив и жив, али само са људима који нису његово вријеме сводили на трице и кучине.

Говорио је да не жели да живот трошкари као “крупну новчаницу у ситниш”, да буде одређен и спутан, те је бјежао од људи у чијим је рукама препознавао “лењире” и узде. Желио је да живот гута у цјелини и зато су се о њему “највише бринули они који га оставе на миру”.

Није волио да се о њему пишу хвалоспјеви, нити да га одређују по његовим наградама. Говорио је да нема биографију и да они којима његов животопис треба, могу слободно да га измисле.

Када је умро, захтијевао је да га и тада поштеде конвенција. По његовој жељи, из куће су га изнијели уз његову “Бесмртну песму”, а када су га покопали свирали су “Пира манге коркоро”.

Коментари 0
Повезане вијести
Мика Антић - Вјечити дјечак српске литературе Мика Антић - Вјечити дјечак српске литературе
Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“ Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
Ухапшен учитељ глуме Мика Алексић, глумице га оптужиле за силовање Ухапшен учитељ глуме Мика Алексић, глумице га оптужиле за силовање
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 32m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 0m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 6m
    0