На данашњи дан умро Балзак - савршени писац несавршеног стила

18.08.2023. 10:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Француски писац и свјетски класик књижевности Оноре де Балзак /1799-1850/ зачетник европског реализма, аутор стотине књига са више од 2.000 ликова, умро је на данашњи дан 1850. године.

У својим романима приказао је широку галерију ликова из свих друштвених средина, разних темперамената и карактера, које покрећу разнолике побуде од новца до власти, од љубави и идеализма до слијепих нагона и бруталне експлоатације.

Романи под заједничким називом "Људска комедија" имају вриједност социолошких студија и дубока су критика француског друштва.

Међу његовим романима су: "Евгенија Гранде", "Чича Горио", "Гопсек", "Изгубљене илузије", "Сељаци", "Рођака Бета", "Голицаве приче" и "Шуани".

Балзак је најбоље је писао када је морао да враћа нагомилане дугове лихварима, што је, по правилу, увијек било у "посљедњи час".

Многи сматрају да му је главе дошла кафа, коју је конзумирао у неограниченим количинама током писања како би остао будан.

Велики писац волио је новац и славу - и то је, према сопственом признању, био његов основни мотив за писање.

Бавио се темама за које је вјеровао да су популарне и да ће интересовати читаоце.

Често је писао и по 16 часова дневно, уз свијећу, не би ли што прије објавио своје дјело.

Није посвећивао нарочиту пажњу фразама, сликама и нијансама стилског савршенства.
Изражавао се често попут најбаналнијих писаца такозване народне литературе.

Због тога, један број његових књига и приповједака оставља утисак недовршености и неуредности, има грешака у тексту, а поједини дијелови су површни или недовршени.

Ипак, Балзак је један од највећих приповједача свих времена, а многи књижевни критичари стављају га раме уз раме са Лавом Николајевичем Толстојом, Фјодором Михаиловичем Достојевским и Чарлсом Дикенсом.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица смрти Мирјане Паровић, одликоване медицинске сестре и борца ВРС Годишњица смрти Мирјане Паровић, одликоване медицинске сестре и борца ВРС
Петар Други Карађорђевић: Посљедњи српски и југословенски краљ Петар Други Карађорђевић: Посљедњи српски и југословенски краљ
Оливера Марковић – Кутији за накит крије тајну њене величине Оливера Марковић – Кутији за накит крије тајну њене величине
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  12h 40m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  11h 14m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  12h 43m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 57m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  9h 31m
  0