На данашњи дан умро Пушкин - за Русе највећи књижевник

10.02.2021. 08:50
0
ИЗВОР: СРНА

Највећи руски и један од највећих свјетских књижевних класика Александар Сергејевич Пушкин /1799-1837/ преминуо је на данашњи дан 1837. године.

Пушкин је био зачетник реализма у руској прози, један од највећих лиричара, те писац неких од најзначајнијих дјела руске књижевности, међу којима су "Евгеније Оњегин", "Борис Годунов", "Пикова дама" и "Капетанова кћи".

У свијету до данас трају расправе о томе којем руском књижевнику припада врх свјетске књижевности - Лаву Николајевичу Толстоју или Фјодору Михајловичу Достојевском, али у самој Русији нема дилеме.

Свака анкета о највећој књижевној фигури има једног побједника - Пушкина, па онда слиједе сви остали.

Пушкин је међу првима у Русији почео да пише народним језиком и дистанцирао се од романтичарске књижевности, популарне у Западној Европи. Направио је стил који је мијешао сатиру, романтику и драму.

Рођен је у образованој, аристократској породици. Прадједа по мајци био му је црни Етиопљанин - Ибрахим Петрович Ханибал, ког је у Цариграду купио српски гроф Сава Владиславић Рагузински.

Гроф Сава је Пушкиновог прадједа "поклонио" руском цару по повратку у Русију, а он га је потом присвојио за своје кумче Петра Великог.

У раном дјетињству о Пушкину су се старале дадиље и учитељи француског језика.

Пушкин је брзо упливао у либералне политичке воде и због револуционарних пјесама послат је у егзил у јужну Русију, гдје је остао 1820-1823. године.

Након што је откривено његово писмо у коме исказује позитиван став према атеизму, Пушкин је по други пут протјеран, овај пут у сјеверну Русију, на сеоско имање своје мајке - Михајловско.

Децембра 1825. године у Санкт Петербургу су одржани протести и код многих учесника пронађене су Пушкинове пјесме, што му је поново угрозило живот.

Пушкин 1829. године упознаје фаталну Наталију Гончареву, којом се и оженио 1831.

Двије године касније, проглашен је за камерјункера /дворски чин који се обично додјељује младим аристократама/. Он се, међутим, увриједио зато што је вјеровао да му је чин додијељен да би његова супруга могла да одлази на дворске балове.

Пушкин је убрзо запао у лошу финансијску ситуацију, великим дијелом због расхода супруге. Успио је да добије позајмицу, захваљујући којој издаје свој журнал 1836. године.

Коначно, 1837. године Пушкин изазива на двобој Жоржа Д`Антеса због сумње да се удварао његовој супрузи.

Двобој је одржан 8. фебруара 1837. године. Дуели су били честа појава у Русији и прихватљив начин међу руском аристократијом, иако годинама незаконит, да неко брани част. Прво би пуцао један учесник, затим други, уколико је у стању.

Први метак је опалио Д`Антес. Хитац је погодио Пушкина у стомак. Писац се ухватио за рану и пао у снијег, затим се рукама придигао на кољена, уперио пиштољ у противника и покушао да опали, али је пиштољ био мокар.

Пушкин је тражио да замијени пиштољ, што му је дозвољено. Опалио је, али је метак само окрзнуо Д`Антеса.

Доктор је покушао да санира рану. Ипак, Александар Сергејевич Пушкин преминуо је два дана касније, 10. фебруара 1837. године, односно 29. јануара по старом календару.

Пошто је био либерал, у страху од нереда на улицама, руска влада је наредила да Пушкин буде сахрањен без церемоније, у тајности, и превезен у колима натовареним сијеном.

Најпознатија Пушкинова дјела су романи у стиховима "Евгеније Оњегин", "Гроф Нулин", "Кућица у Коломни", драме "Борис Годунов", "Русалка", прозна дјела "Пикова дама", "Капетанова кћи", "Египатске ноћи", "Приповијетке покојног Ивана Петровича Белкина", мале трагедије у стиховима "Гозба за вријеме куге", те "Витез-тврдица".

Затим "Камени гост", "Моцарт и Салијери", поеме "Цигани", "Полтава", "Бронзани коњаник", "Гаврилијада", "Руслан и Људмила", "Кавкаски заробљеник", бајке у стиховима "Бајка о цару Салтану", "Бајка о рибару и рибици", те "Бајка о попу и слузи његовом Балди". 

Коментари 0
Повезане вијести
Момо Капор: После љубави Момо Капор: После љубави
Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље
Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    21h 20m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    21h 1m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    8h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 51m
    0