На данашњи дан усвојен Закон о заштити назива Република Српска

16.07.2023. 09:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на данашњи дан 2008. године Закон о заштити назива Република Српска, која је настала првобитно као Српска Република БиХ.

Република Српска настала из Српске Републике БиХ

Деветог јануара 1992. године, прије било каквих ратних сукоба у БиХ, одлуком Скупштине српског народа у БиХ настала је Српска Република БиХ да би у августу 1992. била преименована у Републику Српску.

Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, потписаним 21. новембра 1995. године, постала је међународно призната као један од два ентитета БиХ са великим овлаштењима - судском, законодавном и извршном власти.

Према подацима Републичког завода за статистику, а по попису становништва из 2013. године, у Републици Српској живе 1.170.342 лица.

Резултати пописа из 2013. године показују да у Републици Српској укупан број домаћинстава износи 408.825, а станова 584.261.

Неколико иницијатора назива Република Српска

Постоји неколико верзија о зачетку идеје да се српска аутономија у БиХ назове управо Република Српска.

Према једној верзији, професор Љубомир Зуковић, министар образовања, науке и културе у првој Влади Српске, био је иницијатор назива Република Српска, па је на сједници Народне скупштине у Бањалуци одлучено да се дотадашњи назив Српска Република БиХ промијени.

Зуковић је навео да је на састанку у одмаралишту "Кикинда" на Палама, на којем су присуствовали највиши републички функционери, сугерисао да је "у свему битан назив `Српска`, који може да стоји и сам, јер, државно уређење сутра може и да се промијени, а назив `Српска` да остане".

Сви присутни су се, без расправе и резерве, навео је професор, са изнесеним приједлогом сагласили.

Друга верзија говори да је "кум" назива Република Српска био један од предратних интелектуалаца, музички менаџер Горан Марић, познат као "Малколм Мухарем", идејни творац низа предратних сарајевских бендова.

Са њим су, према тој верзији, називу кумовали и данашња предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, те интелектуалци Драгослав Бокан, Соња Караџић, Драгош Калајић...

Сам Марић је испричао да је име Република Српска његова идеја, настала у разговору са Соњом Караџић и Драгославом Боканом.

Марић је испричао да је дао приједлог да се придјев српска претвори у именицу по узору на Пољску, Чешку, Мађарску, те "да се држави да име Српска".

Та идеја је касније провјерена у ширем кругу људи у Београду са Мајом Гојковић, Исидором Бјелицом и сада покојним Драгошем Калајићем.

Неоспориво име

Од проглашавања Републике Српске, чак и након Дејтонског мировног споразума у којем су и бошњачке власти верификовале то име, трају безуспјешни покушаји, махом политичког Сарајева, да оспори овај назив и уопште дан када је Српска створена - 9. јануар 1992. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО) Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО)
Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  2h 3m
  0
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  2h 8m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  19h 1m
  6
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  18h 13m
  0
 • „Раде, сине, немој мајке заборавит...'“
  22h 55m
  1