На добровољну акцију даривања крви у Источној Илиџи пријављено 50 људи

09.03.2021. 12:22
0
ИЗВОР: Катера

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске, односно Службом за трансфузиологију у Болници "Србија" организовало је данас добровољну акцију даривања крви.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић рекла је за Катеру да је ово друга по реду њихова акција даривања крви, те да ће наредна бити одржана у Сокоцу 17. марта.

- Акције се одвијају поштујући епидемиолошке мјере и на ову акцију је пријављено 50 људи, онако како то правила налажу. Надамо се да ће до краја дана доћи свих 50 пријављених даваоца крви, јер су се резерве прилично испразниле, а пацијената има много - каже Пејићева.

Она је изразила захвалност начелнику општине Источна Илиџа Маринку Божовићу, који је уступио просторије у згради Општине за данашњу акцију даривања крви.

- Што се тиче добровољних даривалаца крви, ми радимо на томе да мобилишемо нове, тако да је десетак нових давалаца крви данас по први пут да дарују крв, па користим ову прилику да се захвалим нашим суграђанима који потпуно схватају ситуацију у којој се налазимо и што се одазивају на сваку акцију, на којој узмемо довољну количину крви - каже Пејићева.

Додаје да успјешним акцијама добровољног даривања крви успјевају обезбиједити довољно крви за пацијенте у Болници "Србија".

Она каже да је мото овог удружења: "Крв треба да чека пацијента, а не пацијент да чека крв".

Шеф Службе за трансфузиологију у Болници "Србија" др Јелена Стојановић-Лукић рекла је за Катеру да се на данашњу акцију, коју организују у сарадњи са поменутим удружењем, пријавило 50 добровољних давалаца крви.

Стојановић-Лукић каже да ће даривана крв бити искориштена за потребе у лијечењу пацијената у Болници "Србија", те да су њихове залихе нешто слабије тренутно.

Истиче да је задовољна бројем добровољних даривалаца крви на цијелој Сарајевско-романијској регији, те додаје да је током протекле године број акција и сам број даривалаца крви повећан.

- Хвала свим добровољним даваоцима крви, то су људи са највећим и најбољим срцем, јер дају дио себе да би помогли другима. Млади људи су нам веома значајни за добровољно даривање крви, јер се то стално обнавља, једна група људи из здравствених разлога и због старости престаје даривати крв, тако да нам је потребан што већи одзив младих људи - каже Стојановић-Лукић.

Дугогодишњи давалац крви и члан Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Филип Матић каже за наш портал да је девет пута до сада даривао крв и додаје да је то најљепша мисија и добар осјећај, када знате да ћете тако некоме спасити живот.

Матић истиче да акција даривања крви лијепа прича која пружа прилику људима да дарују крв и спасе нечији живот, што је, према његовим ријечима, једна од најљепших мисија и осјећаја који човјек може да доживи.

И Борис Лукета, члан овог удружења, каже да се увијек радује акцијама даривања крви, те позива све суграђане да се одазову оваквим акцијама и дарују крв, јер једна доза крви може да спаси нечија три живота.

- Тиме чинимо једно хумано дјело и самим тим, човјек се много љепше осјећа, посебно када се уђе у ту неку рутину даривања крви, самим тим се крв прочишћава, осјећамо се здравије и због тога позивам и друге да дарују крв - каже Лукета.

Акција добровољног даривања крви, која се одржавати у сали Скупштине општине Источна Илиџа, завршава се данас у 15:00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 39m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 49m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 41m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 40m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 34m
    0