На Косово стигло 200 британских војника, Вучић најавио наставак борбе "за своју земљу"

06.10.2023. 20:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Први контингент од двије стотине британских војника стигао је данас на КиМ, како би појачао мировну мисију НАТО снага на Косову, односно снаге КФОРА, саопштено је данас из Алијансе.

Војници из 1. батаљона Краљевског пука принцезе од Велса придружили су се британском контингенту од 400 војника који се већ налази на КиМ, након што је раније ове седмице румунска влада саопштила да такође шаље око 100 додатних војника да подрже снаге Кфора, наводи се у саопштењу.

-Ово распоређивање је разборит корак да будемо сигурни да КФОР има снаге које су му потребне да испуни свој мандат УН-а за одржавање безбједног окружења и слободе кретања за све људе на Косову. Распоређивање је засновано на захтјеву НАТО-овог врховног команданта савезничких снага за Европу и одобрено од стране савезника у Сјеверноатлантском савјету - стоји у саопштењу НАТО-а, преноси Тањуг.

Додаје се да је до распоређивања додатних снага дошло након догађаја на КиМ 24. септембра и повећаних тензија у региону.

Иначе, предсједник Србије Александар јуче је учествовао на трећем Самиту Европске политичке заједнице у Гранади, гдје је разговарао са бројним европским лидерима.

Вучић навео је да је током бројних сусрета и билатералних састанака са европским лидерима у Гранади разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, али и о многим другим темама.

-Мој посао је да објасним позиције Србије, што ћу наставити да радим. Борићемо се за своју земљу свом снагом и надам се да ћемо у томе успети - написао је Вучић на Инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Он се синоћ састао са француским предсједником Емануелом Макроном, а прије тога са премијером Грузије Ираклијем Гарибашвилијем, предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем, премијерком Исланда Кастрин Јакобсдотир, предсједницом владе Италије Ђорђом Мелони, преноси РТС.

Између осталих, имао је састанке и са предсједником Румуније Клаусом Јоханисом, предсједником Украјине Володимиром Зеленским, премијерима Норвешке Јонасом Гаром, Луксембурга Гзавијеом Бетелом и Холандије Марком Рутеом.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 52m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 50m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 16m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 31m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 10m
    0