На листи нови лијекови и храна за обољеле од ријетких болести

28.03.2023. 11:31
0
ИЗВОР: srna.rs

На Листу лијекова који се издају на рецепт Фонда здравственог осигурања Републике Српске за обољеле од ријетких болести уврштена су четири нова лијека, као и храна за посебне медицинске намјене, саопштено је из овог фонда.

Из Фонда напомињу да је прошлог мјесеца уврштено 12 лијекова на листу "А1" лијекова који се издају на рецепт.

Ријеч је о лијековима "фенетерол", "ипратропијум бромид", таблетама "дефлазакорт" и "перампанел", те капсулама "ацитретин" који нису регистровани у БиХ, али су уврштени на листу "А1" да би се и даље омогућила рефундација трошкова обољелима од ријетких болести који их користе.

На листу "А1" уврштен је и лијек намијењен пацијентима који су на хемодијализи /калцијев ацетат, магнезијев карбонат/, као и лијек "баклофен" за пацијенте обољеле од церебралне парализе, мултипле склерозе и других обољења нервног система.

Такође, на листу "А" лијекова који се издају на рецепт је за обољеле од ријетких болести, чији је статус потврђен у Центру за ријетке болести, уврштена и храна за посебне медицинске намјене /"фантомалт", МЦТ уље, "ел-карнитин фресенијус", "неокат јуниор", "милупа Га два", "гликосад"/.

- Фонд здравственог осигурања ће, као и до сада, бити и даље у контакту са представницима удружења пацијената и струковним удружењима, како би и у наредном периоду по потреби кориговали прописе прилагођавајући их потребама осигураника када је год то могуће – наведено је у саопштењу.

Обољелима од појединих ријетких болести у Републици Српској од прошле године доступне су неке од најсавременијих терапија, за које је у овој години у оквиру Програма лијекова планирано 11 милиона КМ, а у саопштењу се наводи да су сви обољели од ријетких болести који су регистровани у Центру за ријетке болести већ годинама у Српској ослобођени плаћања партиципације, без обзира на дијагнозу и године живота.

Из Фонда истичу да су на овај начин настављене активности започете након усвајања новог Закона о обавезном здравственом осигурању како би осигурана лица и даље несметано остваривала своја права.

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 15m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 44m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 58m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 2m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 10m
    0