Na listi novi lijekovi i hrana za oboljele od rijetkih bolesti

28.03.2023. 11:31
0
IZVOR: srna.rs

Na Listu lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za oboljele od rijetkih bolesti uvrštena su četiri nova lijeka, kao i hrana za posebne medicinske namjene, saopšteno je iz ovog fonda.

Iz Fonda napominju da je prošlog mjeseca uvršteno 12 lijekova na listu "A1" lijekova koji se izdaju na recept.

Riječ je o lijekovima "feneterol", "ipratropijum bromid", tabletama "deflazakort" i "perampanel", te kapsulama "acitretin" koji nisu registrovani u BiH, ali su uvršteni na listu "A1" da bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji ih koriste.

Na listu "A1" uvršten je i lijek namijenjen pacijentima koji su na hemodijalizi /kalcijev acetat, magnezijev karbonat/, kao i lijek "baklofen" za pacijente oboljele od cerebralne paralize, multiple skleroze i drugih oboljenja nervnog sistema.

Takođe, na listu "A" lijekova koji se izdaju na recept je za oboljele od rijetkih bolesti, čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena i hrana za posebne medicinske namjene /"fantomalt", MCT ulje, "el-karnitin fresenijus", "neokat junior", "milupa Ga dva", "glikosad"/.

- Fond zdravstvenog osiguranja će, kao i do sada, biti i dalje u kontaktu sa predstavnicima udruženja pacijenata i strukovnim udruženjima, kako bi i u narednom periodu po potrebi korigovali propise prilagođavajući ih potrebama osiguranika kada je god to moguće – navedeno je u saopštenju.

Oboljelima od pojedinih rijetkih bolesti u Republici Srpskoj od prošle godine dostupne su neke od najsavremenijih terapija, za koje je u ovoj godini u okviru Programa lijekova planirano 11 miliona KM, a u saopštenju se navodi da su svi oboljeli od rijetkih bolesti koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti već godinama u Srpskoj oslobođeni plaćanja participacije, bez obzira na dijagnozu i godine života.

Iz Fonda ističu da su na ovaj način nastavljene aktivnosti započete nakon usvajanja novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju kako bi osigurana lica i dalje nesmetano ostvarivala svoja prava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas na listi Fonda sredstva za oboljele od bulozne epidermolize Od danas na listi Fonda sredstva za oboljele od bulozne epidermolize
Stigli lijekovi na Kosovo i Metohiju, uskoro u srpskim bolnicama Stigli lijekovi na Kosovo i Metohiju, uskoro u srpskim bolnicama
Trošak za antidepresive i lijekove za smirenje prešao dva miliona KM Trošak za antidepresive i lijekove za smirenje prešao dva miliona KM
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  22h 43m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  4h 40m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  10h 54m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  6h 10m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  9h 0m
  0