Na listi novi lijekovi i hrana za oboljele od rijetkih bolesti

28.03.2023. 11:31
0
IZVOR: srna.rs

Na Listu lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za oboljele od rijetkih bolesti uvrštena su četiri nova lijeka, kao i hrana za posebne medicinske namjene, saopšteno je iz ovog fonda.

Iz Fonda napominju da je prošlog mjeseca uvršteno 12 lijekova na listu "A1" lijekova koji se izdaju na recept.

Riječ je o lijekovima "feneterol", "ipratropijum bromid", tabletama "deflazakort" i "perampanel", te kapsulama "acitretin" koji nisu registrovani u BiH, ali su uvršteni na listu "A1" da bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji ih koriste.

Na listu "A1" uvršten je i lijek namijenjen pacijentima koji su na hemodijalizi /kalcijev acetat, magnezijev karbonat/, kao i lijek "baklofen" za pacijente oboljele od cerebralne paralize, multiple skleroze i drugih oboljenja nervnog sistema.

Takođe, na listu "A" lijekova koji se izdaju na recept je za oboljele od rijetkih bolesti, čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena i hrana za posebne medicinske namjene /"fantomalt", MCT ulje, "el-karnitin fresenijus", "neokat junior", "milupa Ga dva", "glikosad"/.

- Fond zdravstvenog osiguranja će, kao i do sada, biti i dalje u kontaktu sa predstavnicima udruženja pacijenata i strukovnim udruženjima, kako bi i u narednom periodu po potrebi korigovali propise prilagođavajući ih potrebama osiguranika kada je god to moguće – navedeno je u saopštenju.

Oboljelima od pojedinih rijetkih bolesti u Republici Srpskoj od prošle godine dostupne su neke od najsavremenijih terapija, za koje je u ovoj godini u okviru Programa lijekova planirano 11 miliona KM, a u saopštenju se navodi da su svi oboljeli od rijetkih bolesti koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti već godinama u Srpskoj oslobođeni plaćanja participacije, bez obzira na dijagnozu i godine života.

Iz Fonda ističu da su na ovaj način nastavljene aktivnosti započete nakon usvajanja novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju kako bi osigurana lica i dalje nesmetano ostvarivala svoja prava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Usvojen novi pravilnik o bolovanju u Srpskoj, ima izmjena Usvojen novi pravilnik o bolovanju u Srpskoj, ima izmjena
Nestašica pojedinih lijekova u BiH Nestašica pojedinih lijekova u BiH
Prijeti li nam velika nestašica lijekova? Prijeti li nam velika nestašica lijekova?
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    10h 35m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    19h 27m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    13h 18m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    17h 3m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    8h 10m
    4