На "Малом Зејтинлику" сутра се очекује неколико хиљада вјерника

21.02.2020. 14:34
0
ИЗВОР: СРНА

Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" сутра на Велике задушнице очекује се долазак неколико хиљада чланова родбине и пријатеља погинулих српских бораца, рекао је старјешина Црквене општине Соколац протојереј-ставрофор Илија Чупић.

Он је нагласио да ће овим поводом, као и у претходне 24 године, најближи сродници, саборци и пријатељи из свих крајева Републике Српска, а посебно са Сарајевско-романијске регије, прислужити свијеће, помолити се и послужити храну за покој душе својих упокојених сродника, те положити цвијеће.

-Свештенство црквене општине Соколац служиће сутра од 9.00 часова за упокојене литургије у храмовима Светог пророка Илије и Преподобе мати Параскеве у Сокоцу, а потом ће служити парастос за упокојене и прелити гробове - навео је Чупић.

Он је додао да црно вино, којим свештеник прелива гробна мјеста, означава Божије милосрђе којим се зацјељују ране гријеха, а свијећа симбол свјетлости Христове.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају Задушнице четири пута током године, када се посебно моле и прислужују свијеће за душе упокојених најближих сродника.

Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и Зимске, обиљежавају се суботом пред месне покладе.

Љетне или Тројчинске задушнице падају у суботу пред Духове /Тројице/, односно Силазак светога Духа на апостоле.

Михољске задушнице се обиљежавају у суботу пред Михољдан, а јесење Митровске у суботу пред Митровдан.

На Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" у Сокоцу сахрањено је око 1.000 погинулих српских бораца, углавном припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

У марту 2011. године "Мали Зејтинлик" проглашен је за Спомен-подручје Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    7h 3m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    19h 3m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    20h 37m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 32m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    3h 50m
    0