Na "Malom Zejtinliku" sutra se očekuje nekoliko hiljada vjernika

21.02.2020. 14:34
0
IZVOR: SRNA

Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" sutra na Velike zadušnice očekuje se dolazak nekoliko hiljada članova rodbine i prijatelja poginulih srpskih boraca, rekao je starješina Crkvene opštine Sokolac protojerej-stavrofor Ilija Čupić.

On je naglasio da će ovim povodom, kao i u prethodne 24 godine, najbliži srodnici, saborci i prijatelji iz svih krajeva Republike Srpska, a posebno sa Sarajevsko-romanijske regije, prislužiti svijeće, pomoliti se i poslužiti hranu za pokoj duše svojih upokojenih srodnika, te položiti cvijeće.

-Sveštenstvo crkvene opštine Sokolac služiće sutra od 9.00 časova za upokojene liturgije u hramovima Svetog proroka Ilije i Prepodobe mati Paraskeve u Sokocu, a potom će služiti parastos za upokojene i preliti grobove - naveo je Čupić.

On je dodao da crno vino, kojim sveštenik preliva grobna mjesta, označava Božije milosrđe kojim se zacjeljuju rane grijeha, a svijeća simbol svjetlosti Hristove.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju Zadušnice četiri puta tokom godine, kada se posebno mole i prislužuju svijeće za duše upokojenih najbližih srodnika.

Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i Zimske, obilježavaju se subotom pred mesne poklade.

Ljetne ili Trojčinske zadušnice padaju u subotu pred Duhove /Trojice/, odnosno Silazak svetoga Duha na apostole.

Miholjske zadušnice se obilježavaju u subotu pred Miholjdan, a jesenje Mitrovske u subotu pred Mitrovdan.

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu sahranjeno je oko 1.000 poginulih srpskih boraca, uglavnom pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

U martu 2011. godine "Mali Zejtinlik" proglašen je za Spomen-područje Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    6h 35m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    19h 12m
    2
  • Krađa u Palama
    4h 53m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    23h 0m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    4h 8m
    0