На море без услова једино у Црну Гору и Албанију

02.06.2021. 15:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вријеме љетних одмора је на прагу, а бх грађане који планирају љетовање провести у иностранству на мору занима које све услове морају испунити да би одмор овог љета провели у страној земљи.

Тако су поједине земље, као што су Хрватска и Турска, релаксирале критеријуме за прелазак својих граница, а у неким државама је и даље обавезан негативан ПЦР тест, као и карантин.

Хрватска

Приликом уласка у Хрватску грађани БиХ могу да приложе негативан ПЦР или брзи антигенски тест не старији од 48 сати те неће морати, како је раније било прописано, поновити тестирање након уласка у Хрватску ако остају дуже од 10 дана. Ако су особе пребољеле ковид-19, моћи ће хрватску границу прећи са потврдом о пребољеној болести која важи 180 дана. Такође, у Хрватску могу ући и са потврдом да су вакцинисани, и то 14 дана након примања друге дозе вакцине. У Министарству иностраних послова БиХ навели су да су особе које приликом уласка у Хрватску не приложе ништа од наведеног, након уласка дужне обавити или ПЦР тест или брзи антигенски тест, те вријеме до приспијећа налаза провести у самоизолацији. У случају немогућности тестирања одређује се и у овом случају мјера самоизолације у трајању од десет дана. Приликом доласка на гранични прелаз потребно је предочити потврду о уплаћеном смјештају. Дјеца млађа од дванаест година која путују у пратњи родитеља изузета су од обавезе предочавања негативног резултата теста и самоизолације.

Црна Гора

Грађани БиХ у Црну Гору могу ући безусловно, то јест на граничном прелазу нису дужни предочити никакав доказ да не болују од ковида-19, као ни потврду да су пребољели вирус корона, а није потребна ни потврда о вакцинацији, изузев ако у Црну Гору стижу из земаља иностранства.

Турска

Према новим правилима, која су ступила на снагу јуче, особе које су вакцинисане најмање 14 дана прије уласка у Турску или су преболовале вирус корона у посљедњих шест мјесеци, уз приказивање званичног документа здравствене установе ће моћи ући у Турску без приказивања негативног ПЦР теста.

Особе које не испуњавају ниједан од два наведена услова моћи ће ући или с негативним ПЦР тестом урађеним најдуже 72 сата прије лета или с брзим антигенским тестом урађеним највише 48 сати прије лета.

Грчка

Услов за улазак у Грчку је испуњен прописани образац (ПЛФ) најмање 48 сати прије уласка у Грчку, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, или потврда о примљене двије дозе вакцине, а да је прошло 14 дана од друге дозе вакцине. Такође, приликом уласка могуће је приложити доказ о преболованом ковиду-19, прије више од два, а мање од девет мјесеци. У МИП-у су истакли да, без обзира на посједовање ових доказа, грађани БиХ могу бити подвргнути тестирању приликом уласка у земљу од стране надлежних грчких органа.

Албанија

Грађани БиХ који ове године одлуче да на море иду у Албанију нису дужни на граници да прикажу ПЦР тест, а неће морати ни ићи у карантин. Уз претпоставку непостојања одговарајућих симптома који могу упућивати на присуство заразне болести, за улазак је потребан одговарајући доказ о расположивом смјештају током боравка у Албанији. Kао релевантан доказ може послужити потврда о резервацији смјештаја или потврда о уплати одговарајућег смјештаја.

Египат

Грађани који се одлуче одмор провести у Египту ући ће само уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Од овога су изузета дјеца старости до шест година. Страни држављани који долазе у туристичку посјету попуњавају посебан медицински образац у који треба да унесу одређене податке. Тражи се и путничко здравствено осигурање.

Шпанија

Улазак у Шпанију је забрањен за држављане БиХ, осим особама које посједују боравишну дозволу у некој од земаља Шенген зоне. Од 23. новембра 2020. године за оне који испуњавају наведени услов за улазак неопходно је и посједовање негативног ПЦР-а. Транзит је могућ само на аеродрому у оквиру транзит зоне.

Словенија

Особама које улазе у Словенију, а на црвеној су листи, одређује се дневна изолација. Kарантин неће бити одређен ако особа на граничном прелазу предочи негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, који је обављен у једној од држава чланица ЕУ или шенгенског подручја, а ПЦР тестови из БиХ се не признају. Могуће је и приказати потврду да је особа преболовала ковид-19, а да није прошло више од шест мјесеци од појаве симптома, те потврду о вакцинацији доказујући да је прошло више од седам дана од примања друге дозе Фајзера, најмање 14 дана од узимања Модерне и 21 дан од узимања прве дозе Астразенеке. Од априла се признају и вакцине Спутњик Ве и Џонсон и Џонсон, уз доказ да је од првог вакцинисања протекао најмање 21 дан, те 14 дана од друге дозе Синовак и Синофарм вакцина.

Коментари 0
Повезане вијести
Најблиставији духовни траг Најблиставији духовни траг
Одговор краља Петра књазу Николи 1904: Да живи таст мој, да живи српски народ јуначке Црне Горе! Одговор краља Петра књазу Николи 1904: Да живи таст мој, да живи српски народ јуначке Црне...
Гужве на већини прелаза са Хрватском и Црном Гором Гужве на већини прелаза са Хрватском и Црном Гором
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    15h 12m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    15h 20m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    8h 40m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    17h 1m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    18h 47m
    0