На Опленцу обиљежена 205. годишњица смрти Карађорђа

25.07.2022. 18:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

 У цркви Светог Ђорђа на Опленцу данас је обиљежена 205. годишњица од смрти вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића - Карађорђа.

Вијенце на Карађорђев гроб положили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име принца Александра Карађорђевића члан Крунског савета Предраг Марковић, представници Војске Србије, Општине Топола, Удружења Краљевина Србија, Задужбине Краља Петра И на Опленцу, као и грађани, саопштено је из канцеларије за односе са јавношћу принца Александра Карађорђевића.

Принц Александар тим поводом је саопштио да је веома срећан што је заоставштина његовог претка Карађорђа још увијек веома жива и што се његова дела поштују и данас, 205 година након његове трагичне смрти.

- Остао је упамћен као велики вођа нашег народа, онај који је ујединио Србе и успео да их поведе у победе које су донеле слободу нашој отаџбини, после вековног ропства - навео је принц Александар.

Он је додао да је слободарски дух нешто што представља срж нашег националног идентитета.

- Карађорђе није био први који је за време османске владавине покушао да са Србије збаци окови, али је он успео да покрене народ да сва та љубав и тежња према слободи буду усмерени ка јединству и заједничкој борби - навео је Карађорђевић. Он је додао да су тако мале „искре слободе“ изазвале пожар, који се проширио нашом земљом и донео остварење дуго очекиваног сна.

- Иако су Османлије успеле да угуше устанак и поново поробе Србију, процес коначног ослобођења је био започет, и њега ништа више није могло да угуши. Зато је Карађорђе и данас упамћен као „отац модерне Србије“, како га је и велики Његош звао - навео је принц Александар Карађорђевић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежене 104 године од пробоја Солунског фронта Обиљежене 104 године од пробоја Солунског фронта
На острву Видо одата почаст српским војницима из Првог свјетског рата На острву Видо одата почаст српским војницима из Првог свјетског рата
На Крфу почело обиљежавање 106 година од искрцавања српске војске На Крфу почело обиљежавање 106 година од искрцавања српске војске
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  5h 5m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  13h 34m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  15h 14m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  16h 12m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  15h 58m
  0