На овогодишњем "Јахоринском пословном форуму" 86 аутора из десет земаља

17.03.2022. 22:20
0
ИЗВОР: СРНА

На научној конференцији са међународним учешћем "Јахорински пословни форум 2022", која ће бити одржана у онлајн формату 24. и 25. марта, биће заступљено 86 аутора из десет земаља, рекли су данас представници Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је организатор конференције.

Декан Економског факултета на Палама Радомир Божић рекао је новинарима да је пристигло 49 радова, од којих је седам студентских и да су заступљени аутори из БиХ, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Мађарске, Турске, Велике Британије и Новог Зеланда који долазе са 26 факултета и 17 универзитета.

Божић наводи да научна конференција тематски фокусирана на економске лекције из криза 2008. и 2020. године са нагласком на искуства и препоруке за предузетничке нације.

Према његовим ријечима, домет конференције јесте да се размјене мишљења о теми која је задата, а Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву је спреман као институција да понуди сарадњу, приједлоге и рјешења креаторима политика, извршне власти на свим нивоима како би се дошло до бољих одговора.

Он је навео да је двије трећине аутора из иностранства, а више од 90 одсто са академским звањима, те да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске ову научну конференцију сврстало у прву категорију са освојених 16 бодова од максималних 21.

Секретар Организационог и научног одбора Предраг Млинаревић рекао је да конференција има употребну вриједност јер осим науке нуди и одређене препоруке за економске политике који би требале довести до побољшања животног стандарда.

Он истиче да је циљ научне конференције да одговори и на актуелна питања која оптерећују економску свакодневницу.

- Свједоци смо глобалног феномена инфлације са којима се све земље суочавати, а енергетска криза је један од елемената који је допринио тој глобалној инфлацији. Структура радова на конференцији је таква да од уводничарских радова па све до радова који ће бити излагани у оквиру опште сесије покрива те теме - наводи Млинаревић.

Он је навео да се радови баве и питањима пољопривредне конкурентности и самодовољности, енергетике, гасификација БиХ, питања у вези са дометима фискалних и монетарних политика у контексту подстицања раста, те како стране и директне инвестиције могу допринијети запошљавању и расту зарада.

Суорганизатори овог научног скупа су Економски факултет Подгорица Универзитета Црне Горе, Економски факултет Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу и Економски факултет Суботица Универзитета у Новом Саду.

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 50m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 23m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 4m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 59m
    13
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 15m
    0