Na ovogodišnjem "Jahorinskom poslovnom forumu" 86 autora iz deset zemalja

17.03.2022. 22:20
0
IZVOR: SRNA

Na naučnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem "Jahorinski poslovni forum 2022", koja će biti održana u onlajn formatu 24. i 25. marta, biće zastupljeno 86 autora iz deset zemalja, rekli su danas predstavnici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je organizator konferencije.

Dekan Ekonomskog fakulteta na Palama Radomir Božić rekao je novinarima da je pristiglo 49 radova, od kojih je sedam studentskih i da su zastupljeni autori iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Velike Britanije i Novog Zelanda koji dolaze sa 26 fakulteta i 17 univerziteta.

Božić navodi da naučna konferencija tematski fokusirana na ekonomske lekcije iz kriza 2008. i 2020. godine sa naglaskom na iskustva i preporuke za preduzetničke nacije.

Prema njegovim riječima, domet konferencije jeste da se razmjene mišljenja o temi koja je zadata, a Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je spreman kao institucija da ponudi saradnju, prijedloge i rješenja kreatorima politika, izvršne vlasti na svim nivoima kako bi se došlo do boljih odgovora.

On je naveo da je dvije trećine autora iz inostranstva, a više od 90 odsto sa akademskim zvanjima, te da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske ovu naučnu konferenciju svrstalo u prvu kategoriju sa osvojenih 16 bodova od maksimalnih 21.

Sekretar Organizacionog i naučnog odbora Predrag Mlinarević rekao je da konferencija ima upotrebnu vrijednost jer osim nauke nudi i određene preporuke za ekonomske politike koji bi trebale dovesti do poboljšanja životnog standarda.

On ističe da je cilj naučne konferencije da odgovori i na aktuelna pitanja koja opterećuju ekonomsku svakodnevnicu.

- Svjedoci smo globalnog fenomena inflacije sa kojima se sve zemlje suočavati, a energetska kriza je jedan od elemenata koji je doprinio toj globalnoj inflaciji. Struktura radova na konferenciji je takva da od uvodničarskih radova pa sve do radova koji će biti izlagani u okviru opšte sesije pokriva te teme - navodi Mlinarević.

On je naveo da se radovi bave i pitanjima poljoprivredne konkurentnosti i samodovoljnosti, energetike, gasifikacija BiH, pitanja u vezi sa dometima fiskalnih i monetarnih politika u kontekstu podsticanja rasta, te kako strane i direktne investicije mogu doprinijeti zapošljavanju i rastu zarada.

Suorganizatori ovog naučnog skupa su Ekonomski fakultet Podgorica Univerziteta Crne Gore, Ekonomski fakultet Univerziteta Sveti Ćirilo i Metodije u Skoplju i Ekonomski fakultet Subotica Univerziteta u Novom Sadu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Krađa u Palama Krađa u Palama
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    6h 48m
    0
  • Krađa u Palama
    5h 6m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    19h 25m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    23h 13m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    4h 21m
    0