На породиљском 28 очева у Републици Српској

02.10.2023. 11:12
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Радно мјесто 28 очева у Српској ове године замијенило је бригом о бебама користећи могућност породиљског одсуства.

У Јавном фонду за дјечју заштиту Републике Српске истичу да је у Бањалуци највише очева користило право породиљског одсуства, па је тако у граду на Врбасу бригу о бебама преузело десет очева.

- Према подацима којима располажемо, од 2019. године број очева који су користили  право на породиљско одсуство је 171 - истакли су у овом фонду.

Како су раније писале "Независне новине", могућност породиљског одсуства у 2022. години искористило је 40 очева, док се 29 новопечених тата бринуло о бебама у 2021. години.

Како су навели, у Закону о раду Републике Српске прописано је да се родитељи могу споразумјети о начину кориштења породиљског одсуства које мора започети мајка.

- Након истека 60 дана од дана рођења дјетета умјесто мајке породиљско одсуство може настави да користи запослени отац дјетета - рекли су из Фонда.

Иначе, према Закону о раду Републике Српске за вријеме трудноће, порођаја и његе дјетета жена има право на породиљско одсуство у трајању од годину дана непрекидно, док за близанце, као и за свако треће и наредно дијете има право одсуства у трајању од 18 мјесеци.

Предрасуде које постоје у друштву коче доношење одлука о кориштењу породиљског одсуства код мушкараца, сматра социолог Владимир Васић, додајући да смо још увијек традиционално друштво.

- То је храбра одлука, јер су очеви, односно мужеви, на још један начин показали пожртвованост и додатну љубав према супрузи - рекао је Васић.

Он је одлуку очева да искористе породиљско одсуство оцијенио као нормалну и сасвим природну, али и пожељну, јер као савремено друштво тежимо ка равноправности полова и равноправној подјели обавеза.

- То је добар искорак из простог разлога што ће се на тај начин помоћи мајкама породиљама и можда чак смањити неки обриси насиља у породици из простог разлога што би муж тада видио колико мајка има обавеза, колико су те обавезе тешке и колико траже времена - рекао је Васић.

Према његовим ријечима, мушкарци још подизање дјеце сматрају као примарну обавезу мајке, али ту је потребна подједнака подјела послова.

- Сматрам да је један од најљепших примјера изједначавања радних, брачних и породичних обавеза то да је и отац подједнако или приближно подједнако као мајка укључен у подизање и васпитање дјеце - истиче Васић, додајући да је за здраво одрастање дјетета потребна функционална породица коју чине отац и мајка.

Он истиче да би се ово питање требало додатно законски регулисати.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 1m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 6m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 49m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 55m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 3m
    0