Na porodiljskom 28 očeva u Republici Srpskoj

02.10.2023. 11:12
0
IZVOR: nezavisne.com

Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je brigom o bebama koristeći mogućnost porodiljskog odsustva.

U Javnom fondu za dječju zaštitu Republike Srpske ističu da je u Banjaluci najviše očeva koristilo pravo porodiljskog odsustva, pa je tako u gradu na Vrbasu brigu o bebama preuzelo deset očeva.

- Prema podacima kojima raspolažemo, od 2019. godine broj očeva koji su koristili  pravo na porodiljsko odsustvo je 171 - istakli su u ovom fondu.

Kako su ranije pisale "Nezavisne novine", mogućnost porodiljskog odsustva u 2022. godini iskoristilo je 40 očeva, dok se 29 novopečenih tata brinulo o bebama u 2021. godini.

Kako su naveli, u Zakonu o radu Republike Srpske propisano je da se roditelji mogu sporazumjeti o načinu korištenja porodiljskog odsustva koje mora započeti majka.

- Nakon isteka 60 dana od dana rođenja djeteta umjesto majke porodiljsko odsustvo može nastavi da koristi zaposleni otac djeteta - rekli su iz Fonda.

Inače, prema Zakonu o radu Republike Srpske za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od godinu dana neprekidno, dok za blizance, kao i za svako treće i naredno dijete ima pravo odsustva u trajanju od 18 mjeseci.

Predrasude koje postoje u društvu koče donošenje odluka o korištenju porodiljskog odsustva kod muškaraca, smatra sociolog Vladimir Vasić, dodajući da smo još uvijek tradicionalno društvo.

- To je hrabra odluka, jer su očevi, odnosno muževi, na još jedan način pokazali požrtvovanost i dodatnu ljubav prema supruzi - rekao je Vasić.

On je odluku očeva da iskoriste porodiljsko odsustvo ocijenio kao normalnu i sasvim prirodnu, ali i poželjnu, jer kao savremeno društvo težimo ka ravnopravnosti polova i ravnopravnoj podjeli obaveza.

- To je dobar iskorak iz prostog razloga što će se na taj način pomoći majkama porodiljama i možda čak smanjiti neki obrisi nasilja u porodici iz prostog razloga što bi muž tada vidio koliko majka ima obaveza, koliko su te obaveze teške i koliko traže vremena - rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, muškarci još podizanje djece smatraju kao primarnu obavezu majke, ali tu je potrebna podjednaka podjela poslova.

- Smatram da je jedan od najljepših primjera izjednačavanja radnih, bračnih i porodičnih obaveza to da je i otac podjednako ili približno podjednako kao majka uključen u podizanje i vaspitanje djece - ističe Vasić, dodajući da je za zdravo odrastanje djeteta potrebna funkcionalna porodica koju čine otac i majka.

On ističe da bi se ovo pitanje trebalo dodatno zakonski regulisati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Danas isplata socijalnih davanja Danas isplata socijalnih davanja
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    19h 13m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 46m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 12m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    19h 25m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 54m
    3