На посао у Републици Српској чека још 1.000 дјеце погинулих бораца

16.09.2020. 13:38
2
ИЗВОР: Катера

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске одржао је данас у Палама сједницу на којој је разматрана одлука о одобравању средстава послодавцима према Програму подршке запошљавању младих са високом стручном спремом, у статусу приправника у 2020. години.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је новинарима да је на данашњој сједници донесена одлука о додјели 10.900.000 КМ и запошљавању 2.070 лица.

- Потражња за програмима запошљавања је била знатно већа, па  смо са Владом успјели да обезбједимо додатних 5 милиона КМ , тако да смо акциони план подигли на неких 16.900.000 КМ у односу на планираних 10.900.000 КМ. На крају кад реализујемо у потпуности акциони план умјесто 2.200 лица запослићемо 3.300 лица кроз програме које Завод директно финансира – истакао је Вујичић.

Он је нагласио да је на сједници Управног одбора донесена одлука о проширењу програма запошљавања приправника са 700 на 800 лица, као и програм „Заједно до посла“, који се односи на категорије дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и РВИ.

Слика

- У овом програму смо одобрили запошљавање свих захтјева који су испуњавали услове и умјесто планираних 150 запослили смо 550 лица. Буквално сваки захтјев, који је испуњавао услове из наведених категорија и категорије запошљавање код послодаваца, је одобрен – истакао је Вујичић.

Вујичић каже да ће заједно са Владом Републике Српске проширити овај програм и запослити укупно преко 1.000 радника, те додаје да је опредјељење Владе Републике Српске било да се ова категорија обухвати и прошири на запошљавање преко 1.000 демобилисаних бораца.

Према Вујичићевим ријечима, када су у питању дјеца погинулих бораца која немају одрађен приправнички стаж, у евиденцији Завода се налазе 102 лица, док на бироима Завода за запошљавање на посао чека још око 1.000 лица из категорије дјеца погинулих бораца.

Додаје да се послодавци могу пријавити на програм који ће Завод за запошљавање РС расписати у наредним данима и аплицирати за запошљавање те категорије, јер, како каже, дјеца погинулих бораца и демобилисани борци спадају у исту категорију, под којом их је Завод регистровао.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Lukavica 21.09.2020. 12:32
    Ovi nisu nikad nikog zaposlili,samo pokrenu ovu temu pred izbore, 25 godina zapšosljavaju djecu poginulih boraca i jos ih 1000 imaju nezaposlenih, tuga...
  • Generic placeholder image
    Iq 16.09.2020. 13:55
    Zaposlite ih i da vise jednom zavrsimo sa tom pricom.Koliko je nas djece demobilisanih boraca,ciji ocevi a i majke nigdje ne rade?Za nas bi izgleda najbolje bilo da su nam poginuli ocevi pa bi nas onda uzeli u razmatranje za posao
Повезане вијести
Почиње исплата једнократне помоћи незапосленој дјеци погинулих бораца Почиње исплата једнократне помоћи незапосленој дјеци погинулих бораца
Берјан: До својих политичких циљева Радован Вишковић гази преко дјеце погинулих бораца Берјан: До својих политичких циљева Радован Вишковић гази преко дјеце погинулих бораца
Одобрена средства за запошљавање и самозапошљавање РВИ и бораца у Српској Одобрена средства за запошљавање и самозапошљавање РВИ и бораца у Српској
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 8m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 5m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 19m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 27m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 41m
    3