Na posao u Republici Srpskoj čeka još 1.000 djece poginulih boraca

16.09.2020. 13:38
2
IZVOR: Katera

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske održao je danas u Palama sjednicu na kojoj je razmatrana odluka o odobravanju sredstava poslodavcima prema Programu podrške zapošljavanju mladih sa visokom stručnom spremom, u statusu pripravnika u 2020. godini.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je novinarima da je na današnjoj sjednici donesena odluka o dodjeli 10.900.000 KM i zapošljavanju 2.070 lica.

- Potražnja za programima zapošljavanja je bila znatno veća, pa  smo sa Vladom uspjeli da obezbjedimo dodatnih 5 miliona KM , tako da smo akcioni plan podigli na nekih 16.900.000 KM u odnosu na planiranih 10.900.000 KM. Na kraju kad realizujemo u potpunosti akcioni plan umjesto 2.200 lica zaposlićemo 3.300 lica kroz programe koje Zavod direktno finansira – istakao je Vujičić.

On je naglasio da je na sjednici Upravnog odbora donesena odluka o proširenju programa zapošljavanja pripravnika sa 700 na 800 lica, kao i program „Zajedno do posla“, koji se odnosi na kategorije djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i RVI.

Slika

- U ovom programu smo odobrili zapošljavanje svih zahtjeva koji su ispunjavali uslove i umjesto planiranih 150 zaposlili smo 550 lica. Bukvalno svaki zahtjev, koji je ispunjavao uslove iz navedenih kategorija i kategorije zapošljavanje kod poslodavaca, je odobren – istakao je Vujičić.

Vujičić kaže da će zajedno sa Vladom Republike Srpske proširiti ovaj program i zaposliti ukupno preko 1.000 radnika, te dodaje da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske bilo da se ova kategorija obuhvati i proširi na zapošljavanje preko 1.000 demobilisanih boraca.

Prema Vujičićevim riječima, kada su u pitanju djeca poginulih boraca koja nemaju odrađen pripravnički staž, u evidenciji Zavoda se nalaze 102 lica, dok na biroima Zavoda za zapošljavanje na posao čeka još oko 1.000 lica iz kategorije djeca poginulih boraca.

Dodaje da se poslodavci mogu prijaviti na program koji će Zavod za zapošljavanje RS raspisati u narednim danima i aplicirati za zapošljavanje te kategorije, jer, kako kaže, djeca poginulih boraca i demobilisani borci spadaju u istu kategoriju, pod kojom ih je Zavod registrovao.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Lukavica 21.09.2020. 12:32
    Ovi nisu nikad nikog zaposlili,samo pokrenu ovu temu pred izbore, 25 godina zapšosljavaju djecu poginulih boraca i jos ih 1000 imaju nezaposlenih, tuga...
  • Generic placeholder image
    Iq 16.09.2020. 13:55
    Zaposlite ih i da vise jednom zavrsimo sa tom pricom.Koliko je nas djece demobilisanih boraca,ciji ocevi a i majke nigdje ne rade?Za nas bi izgleda najbolje bilo da su nam poginuli ocevi pa bi nas onda uzeli u razmatranje za posao
Povezane vijesti
Počinje isplata jednokratne pomoći nezaposlenoj djeci poginulih boraca Počinje isplata jednokratne pomoći nezaposlenoj djeci poginulih boraca
Berjan: Do svojih političkih ciljeva Radovan Višković gazi preko djece poginulih boraca Berjan: Do svojih političkih ciljeva Radovan Višković gazi preko djece poginulih boraca
Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje RVI i boraca u Srpskoj Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje RVI i boraca u Srpskoj
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    22h 25m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 21m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    21h 25m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    18h 18m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    12h 9m
    0