На прољеће друга фаза топловода у Палама

28.12.2021. 14:07
1
ИЗВОР: Катера

Руководство општине Пале и представник изабраног конзорцијума, који чине фирме из Пала и Бањалуке, Љубиша Танић потписали су данас уговор о изградњи друге фазе топловода за измјештање топлане из центра Пала, у вриједности од 1.100.000 КМ са ПДВ-ом.

Друга фаза подразумијева повезивање садашње локације старе топлане у центру Пала са новом локацијом, на обали Паљанске Миљацке, а сам уговор подразумијева и израду пројектне документације за нову топлану, предрачуна, макете и других услова, потврдио је начелник општине Бошко Југовић.

Југовић каже да ће изградња нове топлане побољшати квалитет ваздуха у Палама, те у еколошком смислу задовољити све стандарде.

Он је истакао да ће друга фаза изградње топловода бити финансирана из сопствених средстава општине, те је подсјетио да је прва фаза финансирана из кредитних средстава.

Слика


Представник конзорцијума који чине фирме „Гријање инвест“ из Пала и „Термотехника“ из Бањалуке Љубиша Танић каже да ће се кроз пројекат изградње друге фазе дионице позабавити, не само измјештањем топлане, него и ажурирањем постојећих студија и обухватањем свих насеља која гравитирају у близини нове локације.

- Даћемо приједлоге и рјешења за насеља која нису тренутно на систему даљинског гријања, и то ће бити заиста велики изазов. Ту ће нам велику подршку и помоћ пружити професор Живковић са Машинског факултета у Београду, који ће водити стручни дио тима за израду техничког дијела студија – рекао је Танић.

Он каже да ће, поред топлоте која ће се користити за гријање, бити анализирана и могућност производње електричне енергије у том енергетском постројењу топлане.

- То може бити врло значајно, макар и у том теоријском периоду, да се припремимо за неко вријеме, те да из таквог постројења производимо и дио електричне енергије – рекао је Танић.

Слика

Простор на којем би требала бити изграђена нова Топлана

Као што је Танић навео, стручни тим људи за израду техничког дијела студија водиће универзитетски професор са Машинског факултета у Београду Бранислав Живковић, који каже да је даљинско гријање један од најважнијих инфраструктурних пројеката за градове.

Живковић појашњава да даљинско гријање омогућава становницима лагодан живот, без набавки горива, прљања града и загађивања, те да представља најкомфорнији вид гријања данас.

- Рјешење које ће се у овом случају примјенити јесте и биће, у еколошком погледу, изузетно квалитетно и ја лично мислим да је то у данашњим условима најквалитетније рјешење, јер ће као основно гориво користити сјечку, у оној мјери у којој се она природним путем може обновити на подручју општине – каже Живковић.

Он истиче да у том случају, емисија угљен-диоксида фактички не постоји, јер све што се створи сагоријевањем, према његовим ријечима, накнадно ће се поново вратити у дрвну масу и угљен-диоксид ће се претворити у кисеоник.

Рок за извођење радова на изградњи друге фазе изградње топловода у Палама је три мјесеца од увођења извођача радова у посао, а то се неће догодити прије раног прољећа, зависно од временских прилика.

Данашњем потписивању уговора присуствовали су представник "Термотехнике" Бориша Јанковић из Бањалуке и вршилац дужности директора Градске топлане Пале Борис Гојковић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Domaćin 29.12.2021. 00:31
    Bio je red da ste koju marku dali i priki, da i on šta zaradi od ovog projekta. Nemoguće da je on ovaj tender preskočio, ionako jedva krpi kraj sa krajem sa svojih 48 firmi i direktorskom foteljom.
Повезане вијести
Цијена градског гријања Паљанима неће бити умањена у наредних шест мјесеци Цијена градског гријања Паљанима неће бити умањена у наредних шест мјесеци
Паљански одборници сутра о стању у Градској топлани Паљански одборници сутра о стању у Градској топлани
"Комунално Пале": Покушаћемо обезбиједити "хладни асфалт" за ударне рупе "Комунално Пале": Покушаћемо обезбиједити "хладни асфалт" за ударне рупе
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    21h 56m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    16h 40m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    15h 53m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    18h 1m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    20h 14m
    1