На скупу „Инфотех Јахорина“ представљени радови из 13 земаља

20.03.2020. 12:36
0
ИЗВОР: Srna

На Међународном научно-стручном скупу "Инфотех Јахорина 2020", који је ове године због епидемиолошке ситуације одржан у форми онлајн презентација радова и предавања по позиву, био је заступљен 441 аутор из 13 земаља.

Предсједник Организационог одбора овог скупа Зоран Љубоје изјавио је Срни да је ове године било пријављено 158 радова, а прихваћено 135, укључујући и шест студентских радова.

- Највише је било радова из Србије и БиХ, а присутни су били и радови из Аустрије, Канаде, Хрватске, Кипра, Чешке, Црне Горе, Словеније, Шведске, Турске, Уједињених Арапских Емирата и Велике Британије. Изузетно смо задовољни што је реализован "Инфотех" па и на овај начин, јер смо наставили континуитет одржавања - истакао је Љубоје.

Он је нагласио да је "Инфотех Јахорина" и даље један од најзначајнијих симпозијума који окупља стручњаке из региона и шире из области информационих и комуникационих технологија и њихове примјене у разним областима.

Љубоје је навео да су радови изложени у 15 сесија, а презентована су два предавања по позиву.

Он је напоменуо да је покровитељ Симпозијума Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

- Важно је истаћи да ће ове године већина прихваћених и презентованих радова на Симпозијуму бити објављена у "IEEE Xplore" дигиталној библиотеци. Такође, одабрани радови са овог симпозијума биће објављени у наредном броју нашег часописа `Међународни часопис за електротехнику и рачунарство /International Journal of Electrical Engineering and Computing/ - најавио је Љубоје.

Љубоје је подсјетио да је одлука о одржавању "Инфотеха Јахорина 2020" у форми онлајн презентација донесена у складу са наредбом министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, с циљем сузбијања ширења вируса корона јер је, између осталог, до 30. марта забрањено јавно окупљање у организацији високошколских установа.

- Желимо да истакнемо да је ово први пут у Републици Српској и региону да се један симпозијум у потпуности одржи у онлајн форми. Такође, желимо да захвалимо свим ауторима, рецензентима, наставницима, сарадницима, студентима и техничком особљу Електротехничког факултета који су у веома кратком року урадили одличан посао - истакао је Љубоје.

Љубоје је искористио прилику и да захвали суорганизаторима, као и спонзорима и пријатељима Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је организатор овог симпозијума, те изразио наду да ће јубиларни, 20. симпозијум, окупити велики број учесника.

Коментари 0
Повезане вијести
Почео "Инфотех Јахорина 2024" Почео "Инфотех Јахорина 2024"
"Инфотех Јахорина" од 20. до 22. марта "Инфотех Јахорина" од 20. до 22. марта
Отворен научни скуп "Инфотех-Јахорина" Отворен научни скуп "Инфотех-Јахорина"
Најчитаније
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    19h 42m
    2
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    6h 10m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    21h 36m
    18
  • Куглоф
    16h 36m
    0
  • Кроз гусле струјао и бол и надање цијелог народа: 257 година од рођења Филипа Вишњића
    6h 1m
    0