На Сокоцу дувало јачином од 92,5 километара на час

02.04.2024. 14:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Олујни вјетар је у Републици Српској изазвао материјалну штету у већини предјела, а најјачи је био на Сокоцу 92,5 километара на час, те у Рибнику 91,4 километара на час, речено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, олујни вјетар од 82,4 километара на час дувао је јуче на Чемерном, 78,5 километара на час у Бањалуци, 78,1 у Вишеграду, а 77,8 километара на час у Билећи.

Олујни вјетар јачине 71,3 километра на час дувао је на Хан Пијеску, а 65,2 километара на час у Бијељини.

Врло јак вјетар дувао је у Приједору – 61,2 километра на час, Бањи Врућици 55,8, а на Палама 53,3 километра на час.

Из Републичког хидрометеоролошког завода напомињу да је јако јужно струјање доносило је ваздух са великом концентрацијом честица сахарског пјеска што је утицало на замућеност атмосфере и смањену видљивост, док је након кише та концетрација смањена.

Начелник Одјељења бдијења при Заводу Милица Ђорђевић рекла је да је дувао јак, понегдје и олујни југо, који је јачао јуче послије подне и увече када је хладни фронт захватио западне предјеле, те се током ноћи премјештао ка истоку.

- При проласку фронта у већини предела је било олујних удара ветра, пролазно јачих пљускова, а понегде и грмљавине. При проласку фронта температура је за мање од сат времена опала и за 10 степени Целзијусових, а после проласка фронта ветар је ослабио. Ветар је изазвао материјалну штету у већини предела - рекла је Ђорђевићева.

Из Републичког хидрометеоролошког завода подсјетили су да је у већем дијелу Европе од суботе до јуче, 30. марта до 1. априла, било знатно топлије од просјека, а и у многим мјестима у региону измјерена је љетна температура ваздуха од више од 25 степени, понегдје чак 30 степени Целзијусових.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    4h 20m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    3h 15m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 37m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 37m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    22h 23m
    1