На Требевићу ће се завијорити српска застава од 40 метара

25.11.2021. 15:50
7
ИЗВОР: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, говорећи о споменику на Казанима, истакао је да је начин на који су сарајевске власти обиљежиле мјесто страдања Срба убијених на овом локалитету током 1992. и 1993. „трагичан“.

Он је, у обраћању медијима након сједнице Скупштине града, изразио наду да ће до половине идуће године на Требевићу бити постављена велика, освијетљена застава од 40 метара која ће славити Републику Српску.

На Казанима, подручју Старог Града у Сарајеву,  15. новембра откривено је спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

На сједници Градског вијећа Сарајева одржаној 27. октобра усвојено је коначно рјешење изгледа и садржаја текста спомен-обиљежја које постављено на Казанима.

Ово спомен-обиљежје је на иницијативу гrадоначелника Сарајева Бењамине Карић подигао град Сарајево, а натпис: „Заувијек ћемо се, с тугом и поштовањем, сјећати наших убијених суграђана“, изазвао је негодовање грађана Источног Сарајева.

На споменику су, поред спорног натписа, уклесана и именима 17 жртава убијених на Казанима.

Бошњачки политичари Сарајева готово три деценије скривају тачан број убијених Срба из овог града, који су одведени из својих домова у ратним годинама и убијени на Требевићу на локалитету Казани, па бачени у неку од јама.

Званично је пронађено око 30 лешева док се сумња да је у јаме на Требевићу, од 1992. до 1995. године, бачено више од стотину тијела убијених Срба из Сарајева.

Процес тражења тијела никада није спроведен до краја.

Убиства Срба су вршили припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ, којом је командовао Мушан Топаловић Цацо. Срби су довођени изнад јаме гдје су убијани ватреним и хладним оружјем, након чега су њихова тијела бацана у јаму.

За злочине на Казанима, на казне од 10 мјесеци до шест година затвора, до сада је осуђено 14 војника такозване Армије РБиХ.

Званичници Српске и потомци жртава раније су у медијима поручили да је овакав поступак градске власти у Сарајеву сраман јер се на спомен-обиљежју не наводи да су страдали били Срби као ни имена налогодаваца или формације која је извршила злочин.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Brus 26.11.2021. 23:03
    Hajde kad ste tako hrabri, postavite je na Brus. Pametnom dosta!
  • Generic placeholder image
    Dno 26.11.2021. 22:55
    Smiješno je uopšte bilo šta govoriti, sazvali ste sjednicu da biste usvojili odluku da se digne jarbol i zastava od 40 metara na Trebeviću? Što? Da prkosite vi nekome i glumite neke velike Srbe, pola vas tu ne zna "Oče naš" napamet, a da ne pominjemo koliki ste vjernici, idete li na službe redovno, postite li čitav post? Sve same patriote. Uhvatite se posla već jednom, počnite raditi nešto korisno, šta zamlaćujete ovaj narod glupostima? Narod vas je birao da radite nešto, a ne da se glupostima bavite, već vam je godinu dana mandata prošlo na idiotluke.
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 26.11.2021. 08:57
    Lijepo, samo što će i to koštati mnogo(znamo kako se sklapaju ugovori neposrednom pogodbom, jer za ovo neće biti raspisan tender) i onda će iz Sarajeva doći neki samoproklamovani kriminalac i učiniti isto kao i sa krstom (bio od bandera ili ne, nebitno je).
  • Generic placeholder image
    Gledam 25.11.2021. 19:45
    Po nacionalnosti na Kazanima ima sva tri konstitutivna naroda cak i ostalih.
    Procentualno najvise ima zrtava srpske nacionalnosti 2 hrvata 2 ostalih i 1 musliman.
    Pisati na spomeniku da su to srpske zrtve ne bi bilo umjesno prema ostalm zrtvama.
    Naravno moglo se dodati ko je ucinio zlocin al to nije problem upisati na spomen plocu - recimo negdje na Trebevicu prema Brusu .
    Ili to nije potrebno?
  • Generic placeholder image
    Mirce 25.11.2021. 19:35
    Samo nemojte na sramotiti kao sa "dvije bandere". Ostanite dosljedni i napravite obiljezje kakvo dolikuje nasem casnom narodu.
  • Generic placeholder image
    IS 25.11.2021. 16:49
    Oni ovo, mi ono. Oni ono , mi ovo....i tako u nedogled. Potpuni autizam od realnog života građana Ist. Sarajeva.
  • Generic placeholder image
    Takoe 25.11.2021. 16:31
    Ljeba i igara za sirotinju. Hvala lijepo.
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    4h 11m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    3h 51m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 14m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    8h 11m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    21h 36m
    0