Нацртом ребаланса буџет општине Пале увећан за 2.624.000 КМ

18.08.2020. 13:50
0
ИЗВОР: Катера

Скупштинска већина Скупштине општине Пале усвојила је данас Нацрт ребаланса буџета општине за 2020. годину у износу од 17.614.000 КМ, што је за 2.624.000 КМ више од усвојеног Плана буџета за 2020. годину.

Одборници из опозиције, представници Партије демократског прогреса (ПДП) и Српске демократске странке (СДС) су били против усвајања ове одлуке, јер су имали примједбе на износ трошкова који се извајају за личне дохотке, те да су приходи мањи за милион марака у првој половини године.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да би за данашњу сједницу издвојио четири веома важне одлуке, које су усвојене на сједници локалног парламента.

Слика

Међу њима се налазе одлука о додјели награда и признања поводом Дана и крсне славе општине Пале, одлука о подршци ребалансу буџета, додјела 1.666 метара квадратних земљишта за изградњу Факултета за физичку културу и спорт, те одлука о давању сагласности за плаћање ренте и накнаде за уређење вањског земљишта фирми „Галенс“ на Јахорини.

- Треба да нагласимо да смо предвидјели у наредним данима, да додијелимо подстицајна средства корисницима из области пољопривреде и предузетништва у износу од 200.000 КМ, а затим  након тога, у наредних 15 дана, додатних 200.000 КМ за помоћ предузетницима у санацији посљедица изазваних пандемијом вируса корона – каже Југовић.

Југовић је најавио да је у току завршетак израде идејних пројеката за градњу градског парка, проширење вртића „Бубамара“ и измјештање Градске топлане, те додао да би у наредних мјесец дана требало да се крене у прву фазу изградње топловодне мреже и нове котловнице изван центра.

Вртић „Бубамара“ би требао да буде проширен у обиму од око 550 метара квадратних, а за изградњу овог вртића побринуће се фирма „Грађење“ из Пала.

Одборник ПДП-а Владимир Лучић рекао је новинарима да су одборници ове партије имали низ примједби на износ трошкова који се издвајају за личне дохотке, те су увидом у структуру тих трошкова констатовали да је већина установа планирала запослење нових приправника.

- Ту се ради о запослењу приправника на период од око три мјесеца и сматрамо да су то предизборна запослења. Ми не бисмо имали ништа против ако заиста постоји потреба за запослењем тих људи, јер наравно, они ако се запосле дају више тој установи него што ће јој произвести трошкова – каже Лучић.

Лучић додаје да је проценат извршеа буџета у првих пет мјесеци био око 35 одсто, односно за готово милион марака мањи приходи, што, према његовим ријечима, само по себи говори у каквој се ситуацији општина налази.

- Прије пар мјесеци смо дигли кредит од 3 милиона КМ као компензацију за смањене приходе, те смо констатовали за већину тих пројеката, који се тичу измјештања топлане, изградњу парка, проширење вртића, су износи нагло повећани што нам говори да су у том моменту трошкови за те намјене планирани у малом износу – каже Лучић.

Слика

На данашњој сједници по други пут је поново именован и разријешен дужности директор Спортско-културног центра „Пале“ Марко Сикима, те на његово мјесто поново именован в.д. директора Мирослав Симовић.

Опозиција је била против усвајања овакве одлуке, те позвала одборнике из власти да не праве циркус од Скупштине општине.

Шеф клуба одборника СДС Никола Благојевић је рекао да је скупштинска већина показала да не поштује судске одлуке и законе Републике Српске, при чему се, према његовим ријечима, шаље веома ружна слика из Пала.

Слика

- По други пут су, након што је  донесена одлука да се Марко Сикима врати, смијенили га и поставили другог директора. То нам говори да шаљемо веома ружну слику из општине и да оно што скупштинска већина науми на свом путу, не могу спријечити ни суд ни закон. То је можда и разлог због којег омладина напушта ову државу, јер у њој нема никакву правну сигурност – каже Благојевић.

Међутим, начелник општине Бошко Југовић каже да се ради о процедури која је „као таква“ била покренута, те да та одлука нема везе са политичким процесом.

- Ми имамо директора Топлане који није кадар ниједне владајуће странке и нико га није смјењивао четири године. Треба скренути пажњу да је Сикима постављен у међувремену за в.д. директора Радија ИС, те ћу ја поставити питање на који начин се врши пријем нових кадрова у Граду Источно Сарајево – каже Југовић.

Југовић додаје да грађане Пала и буџет општине неће много коштати финансирање судских трошкова и исплата преосталих плата Марку Сикими, те да ће општина испоштовати све судске одлуке и „извући“ се из овог проблема.

У скупштинском материјалу стоји да се повећање планира на основу примитака од зајмова узетих од банака у износу од 3.000.000 КМ, имутираних примитака по основу затворених аванса од других буџетских корисника исте јединице власти у износу од 51.200 КМ, трансфера за 73.300 КМ и грантова за 450 КМ, док се смањење планира код пореских прихода за 120.000 КМ и непореских прихода за 380.950 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 11m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 53m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 26m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 0m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 45m
    3