Nacrtom rebalansa budžet opštine Pale uvećan za 2.624.000 KM

18.08.2020. 13:50
0
IZVOR: Katera

Skupštinska većina Skupštine opštine Pale usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta opštine za 2020. godinu u iznosu od 17.614.000 KM, što je za 2.624.000 KM više od usvojenog Plana budžeta za 2020. godinu.

Odbornici iz opozicije, predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) su bili protiv usvajanja ove odluke, jer su imali primjedbe na iznos troškova koji se izvajaju za lične dohotke, te da su prihodi manji za milion maraka u prvoj polovini godine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da bi za današnju sjednicu izdvojio četiri veoma važne odluke, koje su usvojene na sjednici lokalnog parlamenta.

Slika

Među njima se nalaze odluka o dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana i krsne slave opštine Pale, odluka o podršci rebalansu budžeta, dodjela 1.666 metara kvadratnih zemljišta za izgradnju Fakulteta za fizičku kulturu i sport, te odluka o davanju saglasnosti za plaćanje rente i naknade za uređenje vanjskog zemljišta firmi „Galens“ na Jahorini.

- Treba da naglasimo da smo predvidjeli u narednim danima, da dodijelimo podsticajna sredstva korisnicima iz oblasti poljoprivrede i preduzetništva u iznosu od 200.000 KM, a zatim  nakon toga, u narednih 15 dana, dodatnih 200.000 KM za pomoć preduzetnicima u sanaciji posljedica izazvanih pandemijom virusa korona – kaže Jugović.

Jugović je najavio da je u toku završetak izrade idejnih projekata za gradnju gradskog parka, proširenje vrtića „Bubamara“ i izmještanje Gradske toplane, te dodao da bi u narednih mjesec dana trebalo da se krene u prvu fazu izgradnje toplovodne mreže i nove kotlovnice izvan centra.

Vrtić „Bubamara“ bi trebao da bude proširen u obimu od oko 550 metara kvadratnih, a za izgradnju ovog vrtića pobrinuće se firma „Građenje“ iz Pala.

Odbornik PDP-a Vladimir Lučić rekao je novinarima da su odbornici ove partije imali niz primjedbi na iznos troškova koji se izdvajaju za lične dohotke, te su uvidom u strukturu tih troškova konstatovali da je većina ustanova planirala zaposlenje novih pripravnika.

- Tu se radi o zaposlenju pripravnika na period od oko tri mjeseca i smatramo da su to predizborna zaposlenja. Mi ne bismo imali ništa protiv ako zaista postoji potreba za zaposlenjem tih ljudi, jer naravno, oni ako se zaposle daju više toj ustanovi nego što će joj proizvesti troškova – kaže Lučić.

Lučić dodaje da je procenat izvršea budžeta u prvih pet mjeseci bio oko 35 odsto, odnosno za gotovo milion maraka manji prihodi, što, prema njegovim riječima, samo po sebi govori u kakvoj se situaciji opština nalazi.

- Prije par mjeseci smo digli kredit od 3 miliona KM kao kompenzaciju za smanjene prihode, te smo konstatovali za većinu tih projekata, koji se tiču izmještanja toplane, izgradnju parka, proširenje vrtića, su iznosi naglo povećani što nam govori da su u tom momentu troškovi za te namjene planirani u malom iznosu – kaže Lučić.

Slika

Na današnjoj sjednici po drugi put je ponovo imenovan i razriješen dužnosti direktor Sportsko-kulturnog centra „Pale“ Marko Sikima, te na njegovo mjesto ponovo imenovan v.d. direktora Miroslav Simović.

Opozicija je bila protiv usvajanja ovakve odluke, te pozvala odbornike iz vlasti da ne prave cirkus od Skupštine opštine.

Šef kluba odbornika SDS Nikola Blagojević je rekao da je skupštinska većina pokazala da ne poštuje sudske odluke i zakone Republike Srpske, pri čemu se, prema njegovim riječima, šalje veoma ružna slika iz Pala.

Slika

- Po drugi put su, nakon što je  donesena odluka da se Marko Sikima vrati, smijenili ga i postavili drugog direktora. To nam govori da šaljemo veoma ružnu sliku iz opštine i da ono što skupštinska većina naumi na svom putu, ne mogu spriječiti ni sud ni zakon. To je možda i razlog zbog kojeg omladina napušta ovu državu, jer u njoj nema nikakvu pravnu sigurnost – kaže Blagojević.

Međutim, načelnik opštine Boško Jugović kaže da se radi o proceduri koja je „kao takva“ bila pokrenuta, te da ta odluka nema veze sa političkim procesom.

- Mi imamo direktora Toplane koji nije kadar nijedne vladajuće stranke i niko ga nije smjenjivao četiri godine. Treba skrenuti pažnju da je Sikima postavljen u međuvremenu za v.d. direktora Radija IS, te ću ja postaviti pitanje na koji način se vrši prijem novih kadrova u Gradu Istočno Sarajevo – kaže Jugović.

Jugović dodaje da građane Pala i budžet opštine neće mnogo koštati finansiranje sudskih troškova i isplata preostalih plata Marku Sikimi, te da će opština ispoštovati sve sudske odluke i „izvući“ se iz ovog problema.

U skupštinskom materijalu stoji da se povećanje planira na osnovu primitaka od zajmova uzetih od banaka u iznosu od 3.000.000 KM, imutiranih primitaka po osnovu zatvorenih avansa od drugih budžetskih korisnika iste jedinice vlasti u iznosu od 51.200 KM, transfera za 73.300 KM i grantova za 450 KM, dok se smanjenje planira kod poreskih prihoda za 120.000 KM i neporeskih prihoda za 380.950 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 41m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 35m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 44m
    3