Нада за четворо Срба у Љубушком (ФОТО)

19.10.2023. 19:59
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Обнова храма Светог архангела Михаила у Љубушком почела је захваљујући жељи православног живља, али и свештенства Епархије захумско-херцеговачке и приморске, а служба након више од 30 година на темељу порушене светиње јесте доказ да има наде за житеље тога краја.

Сада су у фази прикупљања новца, а да учествују у обнови светиње јављају се људи са свих меридијана. У претходном периоду завршено је чишћење рушевина храма, а очишћен је приступни пут који је био у лошем стању који води до храма. У току су и радови на чишћењу парохијског дома уз сами храм. Посљедњих десет година бригу о вјерницима овог краја води протојереј Марко Гојачић, архијерејски намјесник мостарско-невесињски.

- Након више од 30 година служена је света литургија на темељима разрушеног храма и то је значајан податак за малу православну заједницу која је присутна у Љубушком. Био је то велики дан за све нас, а сада уз помоћ Бога крећемо у обнову светиње - рекао је Гојачић.

Он је подсјетио да је Црквена општина Љубушки била самостална и имала свога свештеника до 1941. године када су се десила страдања српског народа на подручју Херцеговине.

- Тада је парохија у Љубушком изгубила свог свештеника и била је припојена Црквеној општини Чапљина, али прије неколико мјесеци основали смо Црквену општину Љубушки и вратили јој самостални статус. То је важно да бисмо могли аплицирати на разне конкурсе када је у питању обнова храма који је саграђен 1865. године - рекао је Гојачић, додајући да је храм у више наврата био девастиран, а 1992. године црква је била и запаљена.

У потпуни препород овог краја, али и храма кренули су још 2018. и 2019. године, када су били на локацији ове цркве како би видјели шта би се могло урадити.

- Уз божју помоћ и помоћ добрих људи урађено је доста, у потпуности је очишћен локалитет некадашњег храма и можемо да видимо обрисе српске школе у коме се налазило и сједиште “Просвјете”, а ту је и парохијски дом у којем је свештеник живио до Другог свјетског рата - рекао је Гојачић.

Како каже Гојачић парохија у Љубушком броји једну породицу, са четири члана, а ту су дошли прије десетак година због посла и остали да живе.

- Имају двоје мале дјеце и уче православну вјеронауку у основној школи и мислим да је то и те како важно да имају редован предмет у школи. Било да је у цркви присутно једно или 100 људи, као свештеник који опслужује и ту парохију, желим да то одржимо и молимо се Богу у светим храмовима. Наша је жеља да обновимо цркву, а нисмо временски ограничени - рекао је Гојачић.

Све више Срба родом из Љубушког али и осталих градова јавља се и подржава ову хуманитарну акцију.

- Слава Богу, људи су одушевљени идејом да је покренута прича о обнови храма и даће свој допринос - рекао је Гојачић.

Рачун

Свештеник Марко Гојачић нагласио је да је само овај храм, уз онај у Горњем Храсном у општини Неум, још увијек необновљен.

- Црквена општина у Љубушком отворила је и рачун на који се могу уплатити донације у АСА банци на број 1342011130000215 - с назнаком за обнову храма у Љубушком. Уздамо се у божју помоћ и помоћ добрих људи - рекао је Гојачић.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 3m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    9h 38m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    4h 10m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    11h 52m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    12h 40m
    0