Најављене олује на Балкану током јесени, могуће су и поплаве

15.08.2019. 20:05
0
ИЗВОР: Српска инфо

Метеоролошки сервис Аку Ведер објавио је европску сезонску прогнозу за јесен 2019. године у којој за Балкан предвиђа повремено олујно невријеме какво нас је погађало током овог љета.

Јаке кише падаће по неколико дана заредом што ће створити предуслове за покретање клизишта и поплава. Овакво вријеме највише се предвиђа у октобру и новембру. На Балкану се очекује да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Потенцијални продор хладног ваздуха с истока и сјевера у касној јесени донијеће обилнији снијег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

– Често нестабилно вријеме имаће негативан утицај на агрокултуру и вањске активности у овој регији – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

У већем дијелу Европе очекују се натпросјечне температуре, али ће се источна Европа суочити с оштрим прелазом из јесени у зиму.

Сезона ће почети благим временом, али се предвиђају хладнији дани од октобра до новембра. У Украјини и Бјелорусији снијег се очекује крајем новембра.

Олујни вјетрови очекују се и у Великој Британији, Француској, Холандији и Данској који ће можда узроковати недостатак електричне енергије и поремећаје у одвијању саобраћаја. Постоји и опасност од поплава, пише Кlix.

Насупрот томе, Португал и Шпанија ће се суочити с несносним врућинама које ће донијети и ризик од пожара. Током септембра ће бити топло и суво вријеме које ће захватити и југ Француске. Нагла промјена очекује се у октобру због олуја које долазе са Атлантика.

Подручје од Француске до Пољске ће имати угодну јесен без великих киша. Већину септембра ће у Паризу, Берлину и Варшави бити око 20 степени. Промјена се очекује крајем новембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
У поплавама погинуло најмање 50 људи У поплавама погинуло најмање 50 људи
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 20m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 25m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 53m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 27m
    3
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 33m
    0